Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
23 mei 2017 Nieuws

Daling aantal mensen met betalingsachterstand op hypotheek

Het aantal mensen met een betalingsachterstand op een lopende hypotheek is verder gedaald. De afname volgt de neerwaartse trend van jaarlijks ongeveer 5 procent. In totaal stonden er op 1 april 2017 zo’n 98.000 mensen met tenminste één betalingsachterstand op hun hypotheek geregistreerd. Dat blijkt uit de hypotheekbarometer van stichting BKR.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Het hoogste aantal sinds de economische crisis lag op 1 juli 2015. Toen telde Nederland net meer dan 113.000 mensen met een betalingsachterstand op hun hypotheek. Het aantal betalingsachterstanden nu is nog niet zo laag als voor de crisis: op 1 april 2009 lag dit net onder de 40.000, dat is bijna 40 procent van het huidige aantal.

Neerwaartse trend loopt achter op verloop crisis

Hypotheekverstrekkers registreren een betalingsachterstand na het missen van drie maandtermijnen*. Peter van den Bosch, Algemeen Directeur bij stichting BKR: ‘Ook in financieel zwaar weer proberen mensen doorgaans wel hun hypotheek te betalen. Bijvoorbeeld door reserves aan te spreken of de hypotheekrekening maandelijks als eerste te betalen. Als de lasten te hoog blijven, komen ze uiteindelijk toch in de knel. Daarom zie je dat de neerwaartse trend in het aantal betalingsachterstanden op hypotheken achterloopt op het verloop van de crisis. Aangezien de economie weer aantrekt, verwachten we dat het aantal achterstanden op hypotheekbetalingen nog verder zal gaan dalen.’

Maatschappelijke trend zet door

Op 1 april 2016 was het aantal mensen met een betalingsachterstand op hun hypotheek 110 duizend. Op 1 april 2017 -een jaar later- is dat aantal gedaald met 12 procent. Ongeveer de helft van deze daling is echter te relateren aan een hercodering in de BKR-administratie. De andere helft is een voortzetting van de maatschappelijke trend.

Restschulden hypotheek niet geregistreerd als hypothecaire achterstand

Sinds juli 2016 noteert stichting BKR de restschulden van hypotheken met en zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG) met aparte coderingen. Deze worden niet meer als hypothecaire betalingsachterstand geregistreerd, maar apart als restschuld op de hypotheek. Van den Bosch: ‘Door onderscheid te maken in de coderingen, wordt de kredietregistratie voor iedereen overzichtelijker. Consumenten hebben zo een nauwkeuriger overzicht van wat voor type schuld zij hebben. Kredietverstrekkers kunnen een betere inschatting maken van het betaalgedrag en de lasten die een consument kan dragen.’

 

Bron: BKR

Lees ook…

BKR Hypotheekbarometer oktober 2016

Het aantal mensen met een betalingsprobleem op hun hypotheek is het afgelopen halfjaar afgenomen met 3.156. In totaal zijn er nu nog 107.310 mensen die moeite hebben om hun hypotheeklasten te betalen. Zo blijkt uit de BKR Hypotheekbarometer.

Aantal Nederlanders met betalingsachterstand gedaald

Het aantal Nederlanders dat als goede betaler bij het BKR geregistreerd staat, is met 29 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar. Dat betekent dat 9,6 miljoen Nederlanders zonder betalingsachterstand in het Centraal Krediet Informatiesysteem (CKI) geregistreerd staan. Het aantal Nederlanders dat met een betalingsachterstand wordt vermeld is sinds juli 2016 met 5 procent gedaald.

AFM: Leentoets en registratie BKR vanaf 1 mei 2017 (mobiele telefoons op afbetaling)

Mobiele telefoons op afbetaling worden gezien als kredieten waarop de Autoriteit Financiële Markten (AFM) toezicht houdt. Vanaf 1 januari 2017 wordt dat ook meer zichtbaar. Dan verschijnen de krediettabel en de waarschuwingszin ‘Geld lenen kost geld’ in de reclames van de telecomaanbieders. Ook moeten de kosten van het telefoonkrediet apart worden vermeld.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

23 mei 2017

Laatst gewijzigd

23 mei 2017

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2017. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.