Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
13 jun 2017 Nieuws

Verlaging LTV terugkerend item

Op basis van haar bevindingen doet het IMF een aantal belangrijke aanbevelingen aan de toezichtautoriteiten. Zo steunt het IMF het advies van het Nederlands Financieel Stabiliteitscomité (FSC) om de LTV-ratio (de verhouding tussen de hypotheeklening en het onderpand) na 2018 verder omlaag te brengen naar 90% en om de reeds ingezette afbouw van de hypotheekrenteaftrek te versnellen. Beide maatregelen zullen huishoudens weerbaarder maken tegen financiële schokken, zo meent het IMF. Dit schrijft DNB in haar bulletin.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Aanbeveling uit 2013

De Commissie Structuur Nederlandse banken adviseert de Loan-to-value (LTV) ratio te verlagen naar 80%. (Link)

Aanbeveling uit 2015

Minister Dijsselbloem van Financiën stuurt de Tweede Kamer de kabinetsreactie op de aanbeveling van het Financieel Stabiliteitscomité over de LTV-limiet. (Link)

DNB blijft pleiten voor verlaging LTV (2016)

In het 'Overzicht Financiële Stabiliteit' (OFS) van De Nederlandsche Bank wordt wederom gepleit voor het verder verlagen van de LTV (Loan to value). (Link)

NHG directeur A. Gielen

In een artikel in het FD (5/4/2017) geeft de directeur van het Waarborgfonds Eigen Woningen aan als suggestie dat bij overname van de aanbevelingen de LTV verder te verlagen, huizenkopers met een NHG hypotheken van de verlaging LTV uitgezonderd worden.
Gielen geeft in het gesprek met het FD aan dat WEW in staat is te blijven zorgen voor garanties op volledige hypotheken.

Hij wijst er ook op dat in andere landen met een lagere LTV de starter vaak het 'tekort' aan eigen middelen compenseert met een persoonlijke lening.

 

Bron: Het Financieele Dagblad (FD) / DNB / Fintool

Lees ook…

CPB update: economische effecten van een verdere verlaging van de LTV-limiet

In de notitie uit 2015 analyseerde CPB de gevolgen van een verlaging van de LTV-limiet tot 90%. Dit achtergronddocument vormt zowel een actualisatie als een uitbreiding van de notitie uit 2015.

Kifid: Lagere LTV leidt niet tot schade

Een consument heeft een hypotheekofferte geaccepteerd na de geldigheidsdatum ervan een hypotheekofferte. Niet gebleken is, dat de Bank had moeten weten dat de offerte getekend onderweg was. De door Consument ingeschakelde tussenpersoon heeft de Bank te laat op de hoogte gebracht van de acceptatie van de offerte.

Kamervragen over het bericht 'Leengrens hypotheek moet verder omlaag'

Minister Blok geeft als antwoord op Kamervragen aan dat een verdere verlaging van de LTV thans niet aan de orde is en dat hij deze kabinetsperiode niet voornemens is de LTV aan te passen. Tevens geeft hij antwoorden op Kamervragen over het bericht 'Welvaartsverlies voor verlaging loan-to-value'.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

5 apr 2017

Laatst gewijzigd

13 jun 2017

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2017. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.