Download "Onderzoek naar draagvlak voor resomeren" (pdf, 35 pagina's)
Wat is resomeren?
Een uitvaart waarbij men voor resomeren kiest, lijkt veel op een uitvaart met een crematie. Tenminste tot het moment van het einde van de afscheidsplechtigheid.
Bij resomeren wordt de overledene in een luchtdichte cilinder geplaatst. Hier worden water en loogzout aan toegevoegd. Met behulp van hoge druk én door verwarming wordt het resomatieproces in gang gezet.
Dit proces duurt net zo lang als een gemiddelde crematie, ongeveer 1,5 uur. Na afloop van het proces blijft er een vloeistof en wit poeder over. Het water wordt onttrokken aan de cilinder en gaat gezuiverd terug de natuur in. Het poeder wordt in een urn gedaan en wordt aan de nabestaanden gegeven. Het poeder kan verstrooid of bijgezet worden.
Kist en kleding
Bij cremeren blijft het lichaam in de kist en wordt deze met de kist verbrand. Met resomeren is dat anders. De overledene wordt respectvol, zonder kist in de cilinder geplaatst. De kist blijft achter en het materiaal van de kist wordt gerecycled. Het is belangrijk dat de kleding van de overledene biologisch afbreekbaar is, zoals wol of katoen. Er kunnen geen persoonlijke spullen aan de overledene meegegeven worden.
Bron: Rijksoverheid
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99