Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
13 okt 2004 Nieuws

Nieuwe zorgstelsel kan 2,5 miljard euro besparen door collectieve contracten

Het stimuleren van collectieve contracten tussen werkgevers en verzekeraars kan het nieuwe zorgstelsel zo’n 2,5 miljard euro besparen, en dat is 10% van de totale kosten van de basisverzekering. De 2,5 miljard euro besparing kan op termijn zo’n 170 euro per gezin schelen als straks iedereen in het nieuwe zorgstelsel een nominale premie voor de basisverzekering van circa 1.000 euro betaalt, en daarnaast besparen werkgevers zo’n 1,25 miljard euro.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Dat blijkt uit studies van de onderzoeksinstituten NYFER en SEO naar de effecten van het nieuwe ziektekostenstelsel, in opdracht van het Verbond van Verzekeraars.

 

Werkgevers sluiten op dit moment collectieve contracten af met verzekeraars. Zij doen dit omdat zij via de premies een rechtstreeks financieel belang hebben bij het verzekeringscontract en de inhoud daarvan. Werkgevers kunnen een korting krijgen op de premie als zij een goed zorgbeleid voeren. In de plannen voor het nieuwe zorgstelsel wordt het sluiten van dergelijke collectieve contracten met werkgevers praktisch onmogelijk. De werkgever betaalt in het nieuwe stelsel de helft van de kosten aan een centrale kas zonder dat hij enige financiële prikkel of noemenswaardige invloed heeft op de kwaliteit van de zorg voor zijn werknemers. Dat staat haaks op allerlei verplichtingen en financiële prikkels vanuit de sociale zekerheid voor werkgevers om iets aan het ziekteverzuim van werknemers te doen.

 

NYFER ziet collectieve contracten als een noodzakelijke scharnier tussen zorg en sociale zekerheid. Ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid kosten de Nederlandse economie zo’n 15 miljard euro per jaar, waarvan zo’n 5 miljard werkgebonden is en dus vermijdbaar. Essentiële voorwaarde hiervoor is een rechtstreekse premierelatie tussen werkgevers en verzekeraars. Werkgevers moeten dan wel de keuze krijgen om een deel van de verplichte inkomensafhankelijke premie niet in de centrale kas te storten, maar in te zetten voor collectieve contracten.

 

Bron: Verbond van Verzekeraars, 13-10-2004

Rubrieken

Opvoerdatum

13 okt 2004

Laatst gewijzigd

13 okt 2004

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2023. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.