Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
1 jun 2015 Nieuws

Overwaarde vrijmaken voor woningaanpassing lukt niet

Eén op de vier (23%) onderzochte senioren die overwaarde op de woning vrij wil maken én op dit moment de woning wil aanpassen, loopt tegen financieringsproblemen aan. Dat blijkt uit onderzoek van seniorenorganisatie ANBO onder ruim 8.000 senioren.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Download onderzoeksrapport (pdf, 35 pagina's)

Liane den Haan, ANBO-directeur: “Om langer thuis te kunnen blijven wonen willen veel senioren met een eigen huis woningaanpassingen doorvoeren. Maar vaak zit de financiële ruimte voor aanpassingen ‘in de stenen’. Er zijn onvoldoende mogelijkheden om overwaarde op het huis om te zetten in financiering. Dat vindt ANBO een gemiste kans.”

Overwaarde omzetten in krediet
Maar liefst acht op de tien (83%) van de onderzochte senior woningbezitters met een hypotheek hebben overwaarde op hun huis. Men heeft het huis in gunstige tijden kunnen kopen en bij verkoop zou het meer opleveren dan het heeft gekost. Drie op de tien (29%) deelnemers met overwaarde op hun woning zou deze graag vrijmaken. Den Haan: “Dat dit meestal niet lukt heeft te maken met de inkomenstoets. Banken kijken naar het inkomen en als dat te laag is houdt het op, zelfs als er een paar ton overwaarde is. De belangrijkste reden van deelnemers om deze overwaarde in krediet om te zetten is het bekostigen van woningaanpassingen (68%). Maar ook een aanvulling op het pensioen (35%) en het financieren van zorgbehoeften (33%) worden genoemd.”

 

Bron: ANBO

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar als u bent ingelogd. Log graag in of neem een abonnement.

Lees ook…

Blijverslening

Om het voor ouderen mogelijk te maken hun huis levensloopbestendig te kunnen maken, heeft het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) een zogeheten blijverslening in de maak.

Verzilveren overwaarde eigen woning levert weinig op

Het verzilveren van de overwaarde in de eigen woning levert slechts een geringe, structurele verhoging van het netto besteedbaar inkomen op. Dat met het verzilveren van de overwaarde op oudere leeftijd een laag pensioen kan worden verhoogd, is in zijn algemeenheid niet juist.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

1 jun 2015

Laatst gewijzigd

1 jun 2015

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2017. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.