De Sociale Verzekeringsbank vermoedt dat er voor maximaal honderd miljoen euro met deze uitkeringen wordt gefraudeerd. Dit stelt de Algemene Rekenkamer in een donderdag gepresenteerd rapport.
De omvang van belastingfraude kon niet wetenschappelijk worden vastgesteld. Van vierhonderd zaken werd vorig jaar uiteindelijk proces-verbaal opgemaakt. Tussen de 70 en 80 procent daarvan is daadwerkelijk strafrechtelijk afgehandeld. Ook werden zo'n zeventienhonderd zaken behandeld door de opsporingsdienst FIOD-ECD, die bestuurlijke boetes kan opleggen. Verder vertoonden ruim een half miljoen van de 7,8 miljoen particuliere aangiften lacunes, waarna een "correctie" volgde. Hierbij kan sprake zijn geweest van een fraudepoging, maar bijvoorbeeld ook van slordigheid.
Doordat er geen zicht is op de omvang van belastingfraude, is de pakkans ook niet bekend. Dit geldt eveneens voor premiefraude met werknemersverzekeringen en fraude waarvan bedrijven het slachtoffer zijn. De Rekenkamer concludeert daarom dat het inzicht in de opsporing, die versnipperd is over 26 politiekorpsen en diverse andere instanties, beperkt is. Minister De Geus van Sociale Zaken heeft naar aanleiding van het rapport verbeteringen aangekondigd, maar zijn collega's Donner van Justitie en Zalm van Financiën vinden dat ze al genoeg doen om de problemen aan te pakken. De Rekenkamer is het daar niet mee eens.
Bron: Sdu Overheidsinformatie, 01-10-2004
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99