MijnFintool

Nieuws

Woning (tijdelijk) verhuren? Vraag toestemming aan de bank!

Een bekende en in iedere hypotheekakte voorkomende bepaling is dat het verboden is om het onderpand te verhuren. Alleen na schriftelijke toestemming van de bank is (tijdelijke) verhuur toegestaan. Deze clausule van de bank is op zich logisch, omdat een huurder van woonruimte huurbescherming kan claimen. Als dat gebeurt is het voor de bank lastig(er) om de woning leeg en ontruimd te verkopen als de schuldenaar de rente niet meer betaalt.

Met de onlangs gewijzigde Leegstandswet is bijzondere aandacht voor deze clausule van de bank op z’n plaats. Want ook in de situatie dat een huurder géén huurbescherming geniet – zoals het geval is als het huurcontract is opgesteld binnen de kaders van de Leegstandwet – geldt onverkort dat schriftelijke toestemming van de bank nodig is voordat tot verhuur kan worden overgegaan.

Indien een woning wordt verhuurd voor een beperkte periode, dan heeft de huurder geen recht op huurbescherming als de afgesproken periode om is. Tenminste, als de gemeente daar een vergunning voor heeft afgegeven onder de Leegstandswet. De recente wijzigingen (per 1 juli jl.) in de Leegstandswet maken het interessanter* voor een eigenaar om een tijdelijk huurcontract aan te gaan. Onder meer omdat er geen maximum meer is gesteld aan de huurprijs, maar dus ook omdat de huurder geen recht op huurbescherming heeft als de termijn van het contract is verstreken. Dit is met name interessant voor iedereen die zijn oude woning nog niet verkocht heeft en de maandelijkse lasten wil verlagen door die woning te gaan verhuren.

Ook al heeft de gemeente de vergunning voor tijdelijke verhuur afgegeven, de bank blijft hierin een bepalende stem hebben. Zoals net al aangegeven moet de eigenaar van de woning de bank inlichten en schriftelijk toestemming krijgen voor de verhuur. Dit staat los van het feit dat de verhuur valt binnen de kaders van de Leegstandswet.

Consequenties bij verhuren zonder schriftelijk toestemming bank

Wie de woning verhuurt zonder toestemming van de bank (al was het maar omdat men er simpelweg niet aan heeft gedacht deze toestemming te vragen) kan met vervelende consequenties te maken krijgen. Dat het een groot probleem is als je deze toestemming niet krijgt, blijkt uit een recente uitspraak van de Rechtbank in Rotterdam.

De eigenaar van een woning had deze verhuurd maar had daarvoor geen toestemming gevraagd aan de bank. Daarmee werd de lening direct en geheel opeisbaar. De schuldenaar kon deze lening echter niet onmiddellijk terugbetalen, waarna de bank de woning in het openbaar mocht verkopen. Dat de opbrengst te laag zou zijn om volledig af te lossen (waardoor de debiteur met een aanzienlijke restschuld zou blijven zitten terwijl er geen achterstand was in de betaling van de rente) maakte daarbij niet uit.

Wijs uw klanten op deze belangrijke voorwaarde uit de hypotheekakte voordat ze overgaan tot (tijdelijke) verhuur van hun woning.

Modules & dossiers

Opvoerdatum

12 aug 2013

Laatst gewijzigd

13 aug 2013

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1