MijnFintool

Nieuws

Procedure totstandkoming LIBOR-rente is ondoorzichtig en rammelt.

Er zijn nauwelijks regels voor de wijze waarop een van de belangrijkste financiële benchmark, de LIBOR-rente, wordt bepaald. En dat is verbazingwekkend, aldus Henk Nijboer, financieel woordvoerder van de PvdA. De LIBOR-rente is de rente die banken aan elkaar rekenen op de financiële markt in Londen. Ze bepalen (mede) het tarief van een hypotheek en de spaarrente in Nederland. Nijboer stelt dat de procedure rondom de totstandkoming van de LIBOR-rente aan alle kanten rammelt en heeft hierover Kamervragen gesteld.

Nijboer: “Een select gezelschap van ongeveer 20 banken, geselecteerd op basis van vage criteria, geeft individueel naar eigen inzicht dagelijks aan tegen welke rente zij kan lenen. Waarna het gemiddelde van deze individuele rentes de LIBOR-rente bepaalt, die ten grondslag ligt aan duizenden miljarden aan financiële contracten. De bank hoeft bij het opgeven van de rente meestal geen transactiedata te overleggen en wordt geloofd op haar blauwe ogen. Dit terwijl zij met het opgeven van een te hoge of te lage rente, juist de LIBOR-rente in haar voordeel kan beïnvloeden.”

De woordvoerder stelt verder dat het risico op manipulatie reëel is gebleken, getuige het onderzoek van de Britse toezichthouder en de schikkingen die deze trof met grote internationale banken. Het LIBOR-schandaal staat helaas niet op zichzelf. Afgelopen maandag kwam aan het licht dat de ISDAfix - een ander belangrijk ijkpunt, namelijk voor de derivatenhandel - mogelijk ook is gemanipuleerd. En daarvoor al vond al een onderzoek plaats naar manipulatie van het standaardtarief op de oliemarkt.

Het Kamerlid pleit dan ook voor heldere, uniforme standaarden voor de vaststelling van de benchmarks op financiële markten.

De schriftelijk Kamervragen die Nijboer hierover aan de Minister van Financiën heeft gesteld vindt u hier.  schriftelijke vragen (pdf)

 

Bron: PVDA

Modules & dossiers

Opvoerdatum

07 aug 2013

Laatst gewijzigd

07 aug 2013

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1