Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
5 okt 2012 Nieuws

Banken kunnen extra aflossingen afdwingen

Volgens een onderzoek van RTL nieuws kunnen banken klanten tot extra aflossingen dwingen om het tekort tussen de waarde van de woning en hypotheekschuld kleiner te maken. Tot voor kort zou dit niet waarschijnlijk zijn, maar banken zouden door scherpere eisen aan bufferkapitaal wel eens tot deze stap over kunnen gaan.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

In de meeste hypotheekvoorwaarden is opgenomen dat banken klanten kunnen verplichten het verschil tussen hypotheek en woningwaarde contant bij te storten of extra af te lossen. De banken stellen dat ze dat niet van plan zijn.

Reactie VEH
Bij Vereniging Eigen Huis (VEH) zijn nog geen gevallen bekend van mensen die gedwongen worden in te grijpen in hun hypotheek. Volgens een woordvoerder van VEH houden de banken mensen met een risicohypotheek wel scherp in de gaten en klopt het dat banken klanten benaderen en voorstellen om extra af te lossen. Maar zolang de klanten hun termijnen betalen, is er niet veel aan de hand, aldus VEH.

RTL Nieuws heeft een overzicht samengesteld van diverse banken met de bankvoorwaarden.

Op dit moment is bij één op de vijf Nederlandse huizen de waarde van de woning minder dan het hypotheekbedrag.

Bron: RTL Nieuws

Lees ook…

Eén op vijf huizen onder water

Eén op de vijf huiseigenaren heeft een restschuld als hij zijn huis nu moet verkopen. Het gaat om 700.000 huishoudens. Vorig jaar waren dat er nog 500.000. Dat blijkt uit berekeningen van bijzonder hoogleraar woningmarkt Johan Conijn.

Rabo constateert aflossingsgolf

Rabobank-topman Bert Bruggink zegt in het NRC Handelsblad van zaterdag dat Nederlandse huizenbezitters op grote schaal hun hypotheekschuld aflossen. Hij vermoedt dat dit te maken heeft met de mogelijke beperking van de hypotheekrenteaftrek.

Basel 3 zou bres van €395 mrd slaan bij banken

Eind 2011 zouden banken circa €395 miljard vermogen tekortkomen op grond van de nieuwe kapitaaleisen conform 'Basel 3' Deze kapitaaleisen zullen de kredietverstrekkingen door banken (nog) verder onder druk zetten.

Uw mening

 
Edwin Bond
5 okt 2012
Ik hoop voor RTL4 dat het onderzoek niet teveel tijd en geld heeft gekost. Als ze een hypotheekakte of algemene voorwaarden hadden gelezen, dan hadden ze het ook geweten...
 
Wilt u reageren? Log graag eerst in.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

5 okt 2012

Laatst gewijzigd

5 okt 2012

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2017. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.