Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
31 aug 2012 Nieuws

Rabo constateert aflossingsgolf

Rabobank-topman Bert Bruggink zegt in het NRC Handelsblad van zaterdag dat Nederlandse huizenbezitters op grote schaal hun hypotheekschuld aflossen. Hij vermoedt dat dit te maken heeft met de mogelijke beperking van de hypotheekrenteaftrek.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

 

Bruggink: “Ondanks de dalende huizenprijzen verbetert de verhouding tussen schuld en onderpand in onze hypotheekportefeuille. Dat komt doordat huishoudens veel meer aflossen de afgelopen maanden. Honderden miljoenen euro’s per week worden er bij ons extra afgelost. Dat is nieuw”, aldus Bruggink.

 

Als de hypotheekrenteaftrek wordt beperkt of zelfs afgeschaft, stijgen de maandlasten van huizenbezitters. Veel mensen zijn daar volgens Bruggink al over aan het nadenken. Zij lossen versneld af omdat een lagere hypotheekschuld nu eenmaal tot lagere maandlasten leidt. “De maatschappij is veel verder dan Den Haag meent te moeten geloven. Nederland is toe aan een beperking van de hypotheekrenteaftrek”, aldus Bruggink.

 

De Rabobank heeft voor meer dan 200 miljard euro aan hypotheken uitstaan. Volgens Bruggink zijn de aflossingen gestimuleerd door de discussie over de hypotheekrenteaftrek.

 

Bronnen: NRC / DFT, 11-02-2012

Uw mening

 
Berend Tooms
14 feb 2012
Een bericht dat mij ook verbaasde. Zou iedereen de oude sok leeghalen om opeens af te gaan lossen. Uiteraard moet dit bijdragen tot een einde van de discussie over hypotheekaftrek. Als de klant wil kan hij best iets (extra's) aflossen en zou het aftrekken van hypotheekrente afgeschaft kunnen worden. Der zijn er meer die de hypotheekrente aan de lippen staat en best af zouden willen lossen, maar geen idee hebben waarvan.
Afgezien daarvan.... zou er ook advies gegevens worden bij deze extra aflossingsacties? Ik denk het niet. In onze praktijk komt het ook voor dat, als we iets dieper op de situatie van de klant ingaan, er net zo vaak een advies volgt om het maar even niet (extra) af te lossen. Ze betalen een (aftrekbare) rente van 4% en krijgen 3,25 als het een jaar wegzetten. Of er zijn plannen, ja dan stop je je geld zo maar niet in stenen waar je niet zo snel meer uit zult krijgen. De RABO zal wel verzekerd zijn tegen mogelijke aanspraken.
 
Harry Waaijenberg
13 feb 2012
Dat was ook mijn eerste rearktie: ik geloof er geen hout van. Heb eerder het idee dat deze mededeling past in een bepaalde strategie of politiek spelletje wat niet goed kan doorzien. Maar dat mensen nu al massaal zomaar extra af gaan lossen??? Nee dat geloof ik ook niet.
 
Willem van Dijk, FFP, RIFD
13 feb 2012
sorry, maar ik geloof er niets van. Dit past in het eerder geschepte beeld dat de bank gaf ten aanzien van hun eenzijdige kijk op hypotheken. Als het werkelijk waar zou zijn, zouden andere banken dat ook moeten merken. En dat is niet zo. Iedereen met een hypotheek is al blij als ze die lasten gewoon kunnen dragen. Het zou banken sieren als ze zelfstandig de ten onrechte in rekening gebrachte top-opslagen zouden verwijderen, bij hypotheken die inmiddels onder de executiewaarde zijn gekomen door de jaren heen, enerzijds doordat er een mooie spaarpolis naast loopt en anderzijds door de waarde stijgingen van de woningen. Ook zou het de banken sieren als de met minder opslag op de rente genoegen zouden nemen. Hun miljarden(!)winsten moeten dat toch wel toe kunnen laten. Die hogere opslag is echt niet omdat het toezicht meer geld is gaan kosten. Oh ja, voor wie nog gelooft dat de Rabobank geen overheidssteun heeft gehad, heeft het ook mis; in de USA hebben ze naar mijn bescheiden mening 45 miljard steun gekregen.......
 
Wilt u reageren? Log graag eerst in.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

13 feb 2012

Laatst gewijzigd

31 aug 2012

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2017. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.