MijnFintool

Nieuws

Steeds meer loonbeslagen

In sommige bedrijven heeft één op de vier werknemers te maken met loonbeslag. Werkgevers zijn daar niet goed op voorbereid. Dat meldt de NOS.

 

De vereniging voor schuldhulpverlening NVVK vindt dat werkgevers hun personeel met schulden meer moet ondersteunen. Op die manier kan het ziekteverzuim onder mensen met financiële problemen flink worden teruggedrongen.

 

Een schuldeiser kan de rechter vragen beslag te laten leggen op het salaris van een schuldenaar die achterblijft met betalingen. De deurwaarder voert de beslaglegging uit, door het gerechtelijk vonnis aan de werkgever bekend te maken.

 

Het aantal beslagen groeide in het eerste kwartaal met ongeveer 15 procent, blijkt uit een peiling van de beroepsorganisatie voor deurwaarders KBVG op verzoek van de NOS. Het precieze aantal wordt niet geregistreerd. Deurwaarders schatten dat het om “ettelijke honderdduizenden” per jaar gaat.

 

Uit recent onderzoek blijkt dat één op de tien huishoudens schuldproblemen heeft. De financiële problemen komen onder alle lagen van de bevolking en inkomensgroepen voor.

 

Incasso- en deurwaardersbedrijf GGN, marktleider in deze branche, legde in de eerste zeven maanden van dit jaar beslag op de lonen van 15.000 jongeren. Dat is 20 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

 

Het bedrijf schat dat landelijk 150.000 personen onder de 30 jaar in zware financiële problemen zitten. Het betalen van de maandelijkse zorgpremie is een groot struikelblok, maar ook de rekeningen voor water en elektra. Daarnaast hebben veel jongeren schulden bij postorderbedrijven en telefoonmaatschappijen.

 

Het totaal aantal loonbeslagen bij GGN steeg met 11 procent. GGN stelt dat vooral mensen in de financiële problemen komen die achteruit gaan op hun inkomen of hun baan kwijtraken. Jongeren hebben op die leeftijd meestal nog geen spaargeld om tijdelijk op terug te kunnen vallen.

 

Bronnen: NOS / FD, 13-08-2012

Modules & dossiers

Opvoerdatum

13 aug 2012

Laatst gewijzigd

13 aug 2012

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1