Dat blijkt uit onderzoek van de Hogeschool Utrecht in opdracht van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG). Het percentage van 90 procent van de bijstandnorm, de zogenoemde beslagvrije voet, is het bedrag dat een huishouden minimaal nodig heeft om de eerste levensbehoeften te kunnen betalen.
De regels rond het innen van schulden zijn volgens de gerechtsdeurwaarders te ingewikkeld. Doordat verschillende schuldeisers van elkaar niet hoeveel geld ze bij iemand proberen te innen. Daardoor kan de rekening van een schuldenaar door meerdere schuldeisers tegelijk worden leeggehaald. Schuldeisers gaan dan veel verder dan wettelijk is toegestaan.
Het is volgens de KBvG voor het eerst dat is onderzocht in hoeverre incassobevoegdheden van schuldeisers ervoor zorgen dat mensen onder die norm terechtkomen. De beroepsorganisatie wil dat er beter toezicht komt op de manier waarop schuldeisers bedragen innen. De KBvG liet 2 weken geleden nog weten blij te zijn met een nieuwe wettelijke regeling die de doorberekening van vaak hoge incassokosten aan banden legt voor mensen met schulden.
Bron: nu.nl, 10-04-2012
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99