MijnFintool

Nieuws

Levenmarkt verandert snel

Anders dan in de visie van De Nederlandsche Bank (DNB), is de rol van verzekeraars op de markt voor individueel en collectief pensioen allerminst uitgespeeld. Wel moeten verzekeraars zich aanpassen. Dit staat in het rapport over de toekomst van Nederlandse levens- en pensioenverzekeraars van ABN Amro en IG&H Consulting.


Nederlandse levensverzekeraars hebben, geholpen door overheidsbeleid en een langdurig positief beursklimaat, lange tijd nauwelijks de tucht van de markt gevoeld bij levens- en pensioenverzekeringen. Handelend vanuit een voorkeurspositie drukten zij daarbij hun stempel op deze markt met een uitstaand vermogen van ruim 1.000 miljard euro.

Nieuwe markt
Door de introductie van banksparen en Premie Pensioen Instelling (PPI) is er een nieuwe markt ontstaan. Die is ook veranderd door macro-economische tegenwind, nieuwe solvabiliteitsregels, veranderend klantgedrag en een transformatie van het distributieveld.

Markt groeit
Ondanks deze veranderingen groeit de markt, zowel het individuele als het collectieve segment: de verkoop van particuliere vermogensopbouwproducten steeg in 2010 met 29 procent, en ook het deel van de pensioenmarkt waar verzekeraars een rol kunnen spelen zit in de lift. Door toenemende concurrentie komen prijzen en winstgevendheid marktbreed sterk onder druk te staan. Verzekeraars zullen dat voelen.

Voor een succesvolle marktpositie moeten verzekeraars zorgen voor voldoende schaalgrootte, een sterke kapitaalpositie, distributiekracht en operationele slagkracht. Enkele belangrijke elementen uit het rapport:

  • Banksparen heeft de levenmarkt razendsnel opengebroken voor banken, maar verzekeraars herwinnen terrein.
  • De markt voor collectief pensioen wordt door de PPI opengebroken voor nieuwe toetreders (o.a. banken, vermogensbeheerders), waardoor verzekeraars marktaandeel dreigen te verliezen, maar ook verzekeraars kunnen daarin een rol gaan spelen.
  • In de collectieve pensioenmarkt verdwijnen de komende tien jaar tot 150 pensioenfondsen. Hierdoor komt tot 200 miljard euro ‘in beweging’, waarvan een deel bij verzekeraars terecht kan komen.

Bron: Eufin, 14-10-2011
 

Modules & dossiers

Opvoerdatum

14 okt 2011

Laatst gewijzigd

14 okt 2011

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1