Nederlandse pensioenfondsen starten wel regelmatig rechtszaken in het buitenland, met name in de Verenigde Staten. Maar in Nederland spannen pensioenfondsen zelden een rechtszaak aan. Deelname aan bekende zaken als die tegen de beursfondsen Vedior, Numico, Van der Moolen, Océ en Super de Boer over aandeelhoudersverliezen sloegen zij over.
Shell
Uitzondering op de regel dat fondsen liever niet in Nederland procederen, is een zaak tegen olieconcern Shell, waarbij ABP in 2006 het voortouw nam. Aanvankelijk speelde ook deze zaak zich af in de VS. Pas toen bleek dat er een risico was dat alleen Amerikaanse beleggers zouden profiteren van schadevergoeding uit de Amerikaanse class action, startten 25 Nederlandse fondsen een eigen zaak in Nederland. Sinds de crisis is dit niet meer voorgekomen.
Beeld klopt niet
ABP en APG spreken tegen dat zij liever in het buitenland procederen omdat zij daar niet in de publiciteit staan. Volgens hen wordt er veel in de VS geprocedeerd omdat bedrijven die van verkeerd handelen worden beticht vaak daar gevestigd zijn. Collectieve acties worden bovendien vaak in de VS geïnitieerd, aldus een woordvoerder. Ook de Pensioenfederatie, brancheorganisatie van pensioenfondsen, herkent het beeld dat fondsen in Nederland weinig procesbereid zijn niet.
Vermogensbeheerders
Ook vermogensbeheerders worden zelden door het pensioenfonds voor de rechter tot verantwoording geroepen. Niet alleen in het geval van beleggingsschade, maar ook bij andere zaken die verkeerd kunnen gaan, bijvoorbeeld in de administratie. De sterke relatie tussen het fonds en de vermogensbeheerder zou rechtszaken in de weg staan
ABP te laat
Tegelijk met het verschijnen van dit artikel in het FD, werd bekend dat het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP) er niet in geslaagd is om compensatie te krijgen voor geleden verliezen op Amerikaanse rommelhypotheken. Het verzoek tot vergoeding van miljoenenverliezen op beleggingen in hypotheekobligaties van Countrywide strandde bij de rechtbank in Los Angeles. Volgens de rechter heeft het pensioenfonds te lang gewacht met het indienen van zijn claim.
Het ABP belegde voor de kredietcrisis honderden miljoenen in obligaties die gekoppeld waren aan hypotheken van Amerikaanse huizenbezitters. Volgens het fonds werd het hierbij verkeerd voorgelicht over de kredietwaardigheid ervan door Countrywide, tegenwoordig onderdeel van Bank of America corp.
Bronnen: FD / Telegraaf, 22-08-2011
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99