Een woning brengt meer op als het energielabel aangeeft dat het om een energiezuinig huis gaat. Huizen mét energielabel worden bovendien sneller verkocht dan woningen zonder label.
Dit blijkt uit onderzoek door de Universiteit van Tilburg en de Universiteit Maastricht. Sinds de invoering van het energielabel in 2008 zijn 50.000 woningen verkocht met een energielabel, ofwel 15 procent van de totale markt. De Tweede Kamer vergadert binnenkort over een voorstel om er beter op toe te zien dat er geen woningen zonder label meer worden verkocht. Door de informatie op het label blijken koopwoningen gemiddeld 24 dagen sneller van eigenaar te wisselen dan andere woningen. Voor woningen met een groen label betaalden de kopers gemiddeld 3 procent ofwel 6000 euro meer dan voor een gelijkwaardige woning met een rood label.
Vier keer meer
Wie een woning zonder label koopt, weet niet hoe hoog de energierekening zal uitvallen in hun nieuwe huis. Mensen met de meest energieverkwistende woningen betalen vier keer zo veel voor gas als mensen met de energiezuinigste huizen.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.