MijnFintool

Nieuws

Zorgverzekeraars krijgen hoofdrol

Minister Schippers van Volksgezondheid geeft verzekeraars de komende jaren een grote rol bij het verdelen van het beschikbare geld over de ziekenhuizen. Zij moeten gaan beslissen welke ziekenhuizen en klinieken snel kunnen groeien en welke langzamer. Dat schrijft het Financieele Dagblad vandaag.


Schippers kiest een liberalere insteek dan haar voorganger Klink die per ziekenhuis en kliniek groeiplafonds stelde. Vooral voor snelgroeiende privéklinieken is dit goed nieuws. Zij klaagden eerder dat een individueel groeiplafond voor hen desastreus uit zou pakken en de dynamiek uit de sector zou halen. De plannen van Schippers geven hun meer ruimte. Omgekeerd kunnen slecht presterende ziekenhuizen en klinieken ook failliet gaan.

De minister onderhandelt met ziekenhuizen en verzekeraars over de financiering van de sector. Nu worden ziekenhuizen nog voor een groot deel betaald uit vaste budgetten. Per 2012 moeten ziekenhuizen overstappen op betaling per behandeling (prestatiebekostiging). Dat moet ervoor zorgen dat ze meer concurreren en innoveren. Wel komt er een overgangsfase tot 2015 waarin het risico van kostenexplosies zo veel mogelijk beperkt wordt.

Daartoe heeft de minister al afspraken gemaakt met de medisch specialisten waardoor hun honorarium de komende jaren maximaal met 2,5 procent per jaar mag groeien. Zij wil een vergelijkbare afspraak met de ziekenhuizen. Omdat de omzet van ziekenhuizen de afgelopen jaren met 7 procent gegroeid is, wordt de groeiruimte voor de sector als geheel fors beperkt. Maar binnen die grens is er dus wel ruimte voor individuele instellingen om harder te groeien dan anderen.

In het zorgstelsel moeten de verzekeraars via selectieve zorginkoop ziekenhuizen aanzetten tot betere kwaliteit en scherpe prijzen. Uit onderzoek van de NZa blijkt nu dat verzekeraars wel scherp inkochten op prijs, maar nog veel te weinig hebben gedaan aan de kwaliteit en de groei van het zorgvolume. Als het aan minister Schippers ligt krijgen zij de komende jaren ook een grotere verantwoordelijkheid voor kwaliteit en volume.

Om hen meer te prikkelen die verantwoordelijkheid te nemen wordt het onderlinge vangnet van de verzekeraars afgeschaft. Ziekenhuiskosten die hoger uitvallen dan het gemiddelde, worden nu nog achteraf over alle verzekeraars uitgesmeerd. Dat stimuleert verzekeraars niet om te investeren in hun zorginkoop. Vandaar dat Schippers dit vangnet binnen 4 jaar wil afschaffen.

Bron: FD, 07-02-2011
 

Modules & dossiers

Opvoerdatum

07 feb 2011

Laatst gewijzigd

07 feb 2011

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1