Dit hebben minister Donner van Sociale Zaken en de Nederlandsche Bank (DNB) dinsdag bekendgemaakt. Namen van de fondsen zijn niet bekend. Het Financieele Dagblad vermoedt op basis van de herstelplannen dat het onder andere gaat om de fondsen van de apothekers, notarissen en vleeswarenfabrikanten, evenals dat van het bedrijf Nutreco.
DNB bekijkt vandaag met de betrokken fondsen of er nog alternatieven zijn voor hun benarde situatie, zoals een eenmalige storting door de werkgever, hogere premies of het aanpassen van de voorwaarden.
Bij de veertien fondsen zijn ook 550.000 (ex-)werknemers aangesloten. Ook zij zullen worden getroffen. Als de financiële positie van de fondsen ooit weer verbetert, kunnen de rechten voor alle deelnemers, ook gepensioneerden, later worden hersteld.
14 zwakke fondsen
DNB heeft vanaf begin vorig jaar achttien fondsen in het vizier, waarvan er vier afdoende maatregelen hebben getroffen. De andere veertien hadden tot april 2012 de tijd voor herstel, maar na een tussentijdse evaluatie adviseerde DNB om sneller in te grijpen. Het aanvankelijke herstel van alle 600 pensioenfondsen kreeg de afgelopen maanden een knik door zwak gestemde aandelenbeurzen en vooral een dalende rente. Mei vorig jaar is afgesproken dat alle fondsen binnen vijf jaar minimaal 105 procent van hun verplichtingen hebben gedekt. Nu is dat rond de 100 procent gemiddeld.
De extra tijd die de veertien fondsen kregen om het toch te proberen, bleek niet afdoende te zijn. De aandelenmarkten hebben stevig herstel laten zien, maar liggen nog ver af van hun piek begin 2008. Bovendien hebben veel pensioenfondsen hun aandelenbelangen tijdens de val extra afgebouwd.
Lage rente
Minstens zo zwaar weegt de daling van de swaprente. Dit tarief wordt als discontovoet gebruikt om te berekenen hoeveel er vandaag in kas moet zijn om bijvoorbeeld over tien jaar een uitkering van 1.000 euro te kunnen doen. Daalt die rente, zoals de afgelopen maanden weer het geval was, dan moet er meer geld in de kas worden aangehouden. De swaprente zakte maandag onder de 3%, een extreem laag niveau dat alleen even in oktober 2008 is vertoond.
Minister Donner maakte gisteren duidelijk dat de fondsen die dit jaar al moeten korten, samen 150.000 gepensioneerden hebben en 550.000 actieve (ex-)werknemers. De andere 300 fondsen die met een dekkingstekort kampen, hoeven niet eerder in te grijpen dan in april 2012, zoals vorig jaar is afgesproken.
Bron: FD, 18-08-2010
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99