Het vertrouwen in de woningmarkt onder woningbezitters en starters is in het tweede kwartaal van 2010 licht gedaald. Dit blijkt uit de resultaten van het ING WoonBericht.
Na het dieptepunt in het laatste kwartaal van 2008 was index aan een opmars begonnen. Het ingezette herstel zet echter niet verder door. De index daalde met 4 punten naar de neutrale stand van 99 punten. Vooral starters zijn terughoudender geworden om nu een huis te kopen. Zij verwachten dat er minder huizen worden verkocht en zijn ook aanmerkelijk negatiever over hun eigen financiële situatie in vergelijking met begin dit jaar. Ook verwachten nu veel meer starters (45% tegen 28% vorig kwartaal) een daling van de huizenprijzen.
Michiel Kwaaitaal, directeur Marketing Hypotheken: “De kabinetsformatie en de voortdurende onduidelijkheid over de toekomst van de hypotheekrenteaftrek doen het vertrouwen in de woningmarkt geen goed. Starters durven de aankoop van een huis nu niet goed aan. Als dat zo blijft, dreigt de woningmarkt opnieuw op slot te raken. Het vertrouwen onder starters was juist de reden van de opleving van de woningmarkt.”
Verkoopbaarheid woning
Vier op de tien woningbezitters (was 44%) is het (helemaal) eens met de stelling dat hun huis makkelijk te verkopen is. Bijna de helft van de woningbezitters (48%) verwacht dat het eigen huis korter dan 6 maanden te koop zal staan. Slechts dertien procent denkt dat dit langer dan 12 maanden zal zijn.
Einde rentevastperiode
Zes op de tien woningbezitters ziet het einde van de rentevastperiode als een goed moment om kritisch naar de hypotheek te kijken. Bij een nieuwe rentevaste periode denkt de meerderheid ook na over de hoogte van de hypotheek, de productvorm en de aanbieder. Bij het opnieuw afsluiten van een hypotheek gaat de meerderheid van de woningbezitters terug naar dezelfde bank, verzekeringsmaatschappij of tussenpersoon (61%), 16% weet het nog niet en 11% kiest een andere geldverstrekker. Tevredenheid over en vertrouwen in de huidige aanbieder zijn belangrijkste redenen om niet van hypotheekaanbieder te veranderen.
Bijna de helft van de woningbezitters heeft een hypotheek afgesloten via een tussenpersoon. De andere helft sloot de hypotheek rechtstreeks af bij een bank of verzekeringsmaatschappij. Van de ondervraagden die een hypotheek via een tussenpersoon hebben afgesloten heeft 36% dit gedaan via een assurantiepersoon, 26% via een hypotheekwinkel en 17% via een financieel adviesbureau.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.