De dalende woningprijzen zijn nog niet terug te zien in de WOZ-beschikking voor 2010. De WOZ-waarde is namelijk gebaseerd op de woningwaarde van ruim een jaar geleden, toen de prijzen nog weinig gedaald waren.
Dat betekent dat de onroerendezaakbelasting (ozb) pas volgend jaar is gebaseerd op de prijzen die nu gelden. Veel huiseigenaren gaan voor de woz-waarde en de ozb-belasting echter uit van de huidige marktwaarde. Gemeenten verwachten dan ook een stortvloed aan bezwaren tegen woz-aanslagen. "In het derde kwartaal van 2008 zijn de woningprijzen gedaald. Op 1 januari 2009 waren de koopwoningen in Nederland nog altijd 2 procent duurder dan op 1 januari 2008. En die datum geldt als peildatum. Dat is natuurlijk wel even slikken", aldus een woordvoerder van Vereniging Eigen Huis.
Volgens een woordvoerder van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) kunnen mensen economische malaise moeilijk met de hoogte van de woz-beschikking rijmen. Daarom moeten gemeenten goede voorlichting geven.
Geen belasting wordt zo vaak aangevochten als de onroerendezaakbelasting. Dat heeft volgens fiscalisten vooral te maken met het succes van woz-bezwaarschriften. "De hoogte van de zo gehate ozb-aanslag staat niet in verhouding tot de ophef erover. Aan loonbelasting en btw betalen Nederlanders een veelvoud, en daar wordt maar zelden bezwaar tegen gemaakt", zegt fiscalist Bram Jonker uit Mijdrecht.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.