Easy Life, dat tweedehands levensverzekeringen verkocht, had tachtig verkoopadviseurs in vaste dienst, maar die waren grotendeels eerst in dienst van tussenpersonenorganisatie Liocorno van verdachte John Wolbers. Liocorno opereerde onder toezicht van de AFM, Easy Life niet. De verkoop van tweedehands levensverzekeringen aan onder meer Liocorno-klanten deden de Liocorno-adviseurs met hun Easy Life-pet op. Daardoor bleven deze verkoopactiviteiten buiten het zicht van de AFM.
“De verkoopadviseurs hadden twee werkgevers, twee banen”, zegt fraudeverdachte Henk van de V. “Ook ik had twee banen.” De AFM zag dat Van de V. de ‘feitelijk leidinggevende’ van Liocorno was en als zodanig het aangrijpingspunt van de AFM-bemoeienissen met Liocorno. Maar Van de V. was ook in dienst van beleggingsbedrijf Easy Life, dat zich razendsnel ontwikkelde zonder dat de AFM daar vat op kreeg. Van de V. verdiende bij Easy Life twee ton per jaar: driemaal zo veel als bij zijn Liocorno-baan waar de AFM toezicht op hield.
Easy Life haalde 42,5 miljoen euro op bij ruim 500 beleggers. Daarvan is maar 7,3 miljoen euro in tweedehands Amerikaanse levenpolissen belegd. De rest zou volgens het Openbaar Ministerie achterover gedrukt zijn door vooral Wolbers en Oosterbosch.
Gisteren bleek ook hoe Easy Life vroege kritische vragen van de AFM met succes heeft weten te pareren. De AFM vreesde dat Easy Life de inleg van nieuwe beleggers gebruikte om de beloofde hoge rendementen te financieren die aan eerdere beleggers betaald moesten worden.
Oosterbosch: “In mei 2006 moesten we tegenover de AFM aantonen wat er was gebeurd met de eerste acht ton die Easy Life had opgehaald. We moesten aantonen waar dat geld gebleven was. Of het wel allemaal belegd was. Toen heb ik tweeënhalve ton kunnen lenen van andere mensen. Zo hebben wij de AFM koest kunnen houden.” Met het uit alle hoeken en gaten tevoorschijn gehaalde geld wisten de Easy Life-oprichters de AFM te overtuigen dat de ingelegde gelden veilig waren.
Oosterbosch stelt dat zijn arrestatie op 2 september 2008 “de redding” van Easy Life torpedeerde. Een San Marino-bank had anders 5 miljard euro via Easy Life belegd.
Bron: FD, 19-01-2010
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99