MijnFintool

Nieuws

Woningen na 1999 minder inbraakgevoelig

Woningen die na 1999 zijn gebouwd, hebben een kwart lagere kans op inbraak dan de woningen voor 1999. Dit dankzij de verplichte beveiliging van ramen en deuren en strengere bouwvoorschriften die sinds die tijd gelden. Hierdoor zijn tot nog toe circa 10.000 inbraken in nieuwbouwwoningen voorkomen.

 

Dit zijn enkele van de belangrijkste uitkomsten van een onderzoek naar verklarende factoren voor de daling van de criminaliteit in de periode 1995-2008, dat is uitgevoerd door Ben Vollaard van de Universiteit van Tilburg in opdracht van het Programma Politie en Wetenschap.
 
De verplichting inbraakwerende deuren en ramen te gebruiken die voldoen aan de eisen van het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) is in 1999 opgenomen in het Bouwbesluit. Dankzij deze regulering zijn duizenden inbraken zijn voorkomen. Het voordeel van een lagere inbraakkans dankzij de betere woningbeveiliging wordt geschat op circa 460 euro per woning. Daar komt bij dat bewoners van de beter beveiligde woningen zich veiliger voelen dan bewoners van eerder gebouwde woningen. Deze baten overtreffen de kosten van inbraakwerende ramen en deuren van circa 430 euro per woning.
 
Het vooraf inbouwen van preventiemaatregelen is een effectiever middel tegen woninginbraak dan bewoners adviseren zelf meer aan preventie te doen. Bewoners lijken niet of nauwelijks te reageren op voorlichtingscampagnes, persoonlijk preventieadvies of subsidies voor het laten beveiligen van de woning. Met andere woorden: een woning die niet inbraakveilig wordt gebouwd, blijft een gewild doelwit.
 
Uit het onderzoek blijkt niet dat daders zich meer zijn gaan richten op andere vormen van diefstal, zoals diefstal uit auto of fietsdiefstal. Inbraak heeft zich ook niet een op een verplaatst naar eerder gebouwde, minder goed beveiligde woningen. Eerder gebouwde woningen lijken licht mee te profiteren als ze in wijken staan met overwegend sinds 1999 gebouwde woningen. Eerder gebouwde woningen in oudere stadswijken lijken juist enig nadeel te ondervinden, al is dat beperkt. 
 
Bron: Eufin, 15-01-2010

Modules & dossiers

Opvoerdatum

15 jan 2010

Laatst gewijzigd

15 jan 2010

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1