De regeringspartijen PvdA en CDA en oppositiepartij SP willen nieuwe vluchtroutes van verzekeraars voor hun topbeloningen blokkeren. Vooral direct writers zouden hun inkomsten via weinig heldere omwegen proberen op te krikken.
De SP merkt op dat zelfregulering totaal niet werkt. "Minister Bos heeft volstrekt onterecht vertrouwen gehad in verzekeraars. Met een provisie van 15 procent moet je goed kunnen verdienen, alles erboven is onzin", stelt SP-Kamerlid Irrgang. En Volgens CDA-Kamerlid Blanksma is de sector hardleers. “Ze beloofden beterschap, maar zoeken toch andere routes om de provisies op te krikken." PvdA-Kamerlid Vos vindt dat de ontsnappingsroutes bestreden moeten worden door de zaak helemaal dicht te timmeren. Ze hint daarmee op een totaalverbod op de bonusprovisies.
Ook directeur Pieter Lijesen van verzekeraar/aanbieder de Nationale HypotheekPas (NHP) is ook voorstander van een harde aanpak van de verzekeringssector. "Ondanks eerdere commotie rondom hoge provisies op koopsommen van maandlastenbeschermers bij Afab en DSB gaan de rommelpraktijken in verzekeringsland onverminderd door. De wetgeving is slecht en vaag. Er zijn geen vaste richtlijnen. Verzekeraars mogen die vage regels uit de wetgeving zelf invullen. Mijns inziens laat de politiek de verzekeraars maar hun gang gaan, ook omdat de Nederlandse economie afhankelijk is van banken en verzekeraars. En ondertussen zijn de tussenpersonen de gebeten hond", reageert Lijesen. Volgens de nieuwe adviesregels moet een tussenpersoon wél aangeven wat hij verdient, maar hoeft een aanbieder dat niet. Wat Lijesen betreft moet er net als in Groot-Brittannië een verbod op torenhoge provisies bij koopsompolissen worden ingevoerd.
De AFM laat in een reactie weten de controle op het verstrekken van provisies sinds 1 januari al flink te hebben opgeschroefd, waarbij financieel dienstverleners hun klanten moeten vertellen wat ze ontvangen. Doen ze dat niet, dan riskeren zij een fikse boete. "De wetgeving is niet vaag. Enerzijds moet de bemiddelaar aan zijn klant duidelijk maken wat hij ontvangt voor het verkopen van het product. Daarnaast moet de beloning in verhouding staan tot de werkzaamheden van de bemiddelaar. Daar kan geen misverstand over bestaan", aldus een woordvoerster van de AFM. De toezichthouder doet in dit kader ook gericht onderzoek, waarbij bedrijven die in aanraking zijn geweest met de AFM en waarover eerder meldingen van consumenten zijn binnengekomen, extra in het vizier worden gehouden.
Koepel het Verbond van Verzekeraars heeft zelf ook een meldpunt geopend, waar financieel dienstverleners met klachten over verzekeraars en tussenpersonen zich kunnen melden. Volgens een woordvoerder zouden er tot nu toe weinig reacties zijn binnengekomen.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.