Tros Radar heeft gisteravond in een tv-uitzending melding gemaakt van het bestaan van geheime afspraken tussen tien letselschadeverzekeraars en de Pals Groep.
Enkele uren voor de uitzending had Radar het bestaan van geheime convenanten bekend gemaakt. Volgens de convenanten ontvangt de Pals Groep bij een harmonieuze schaderegeling een vergoeding van 21% van het schadebedrag. Volgens directeur Freek Schultz van de Pals Groep gaat het om 'pilots'. "Maar die afspraken bestaan al twee-en-een-half jaar", wierp presentatrice Antoinette Hertsenberg hem tegen. "En de verzekeraars hebben het helemaal niet over pilots." Schultz sprak van werkafspraken om het schaderegelingsproces soepeler te laten verlopen, "met name in het belang van het slachtoffer".
Oplichting
Het Verbond van Verzekeraars en het Personenschade Instituut van Verzekeraars (PIV) willen dat ook slachtoffers op het einde van een letselschadetraject inzicht krijgen in alle gedane betalingen door een verzekeraar. Zo moet voorkomen worden dat belangenbehartigers 'dubbel declareren'. Als belangenbehartigers dezelfde werkzaamheden door zowel de verzekeraar als het slachtoffer volledig zouden laten betalen, is er volgens het Verbond en het PIV sprake van oplichting.
Dubbele vergoeding
Belangenbehartigers declareren hun werkzaamheden rechtstreeks bij de verzekeraar, de zogeheten ‘buitengerechtelijke kosten’. Deze kosten vormen een extra schadepost van het slachtoffer die losstaat van de schadesom die het slachtoffer zelf ontvangt. Belangenbehartigers sluiten vaak ook een overeenkomst met het slachtoffer, waarin een deel van de schadesom die het slachtoffer ontvangt als honorarium naar de belangenbehartiger gaat. Op dat honorarium moeten de betalingen van de verzekeraar voor buitengerechtelijke kosten in mindering worden gebracht. Anders betaalt het slachtoffer voor werkzaamheden die de verzekeraar al heeft vergoed.
Inzicht in betalingen
Als slachtoffers zich in letselschadetrajecten laten bijstaan door een belangenbehartiger – wat vaak het geval is – dan staat het verzekeraars niet vrij om contact te zoeken met het slachtoffer. Alle communicatie verloopt via de belangenbehartiger. Kwaadwillende belangenbehartigers zouden dit ‘communicatieverbod’ kunnen misbruiken zonder dat iemand dat door heeft. De verzekeraar kent de afspraken tussen de belangenbehartiger en het slachtoffer meestal niet. Er bestaat evenmin zekerheid dat het slachtoffer weet of de verzekeraar aan de belangenbehartiger een vergoeding heeft betaald en zo ja hoeveel. Door op het einde van een letselschadetraject niet alleen de belangenbehartiger maar ook het slachtoffer inzicht te geven in alle betalingen, inclusief de buitengerechtelijke kosten, kunnen verzekeraars helpen voorkomen dat een belangenbehartiger dubbel declareert.
Tweede Kamerlid Arda Gerkens (SP) zei "verbijsterend", te zijn over de onthullingen van Tros Radar. "Want ik denk dat het wel degelijk de onafhankelijkheid aantast." Gerkens gaat schriftelijke vragen aan de minister van justitie stellen.
Slachtofferhulp Nederland heeft een Meldpunt No Cure No Pay geopend.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.