Veel meldingen bij NMa over misstanden executieverkoop
De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft veel reacties binnengekregen op de oproep aan de samenleving om mogelijke misstanden bij executieveilingen te melden.
De kartelwaakhond is een grootschalig onderzoek gestart naar mogelijke kartelafspraken bij executieveilingen met onroerend goed. Een maand geleden deed de NMa een oproep aan banken, notarissen, veilingmeesters, makelaars, onroerendgoedhandelaren en consumenten om met aanwijzingen hierover te komen. Het is voor het eerst dat de NMa tijdens een lopend mededingingsrechtelijk onderzoek een oproep heeft gedaan aan de samenleving om te komen met ervaringen.
De respons blijkt overweldigend te zijn. „Er wordt heel goed gereageerd op het verzoek. We hebben al tientallen reacties binnen. Het is meer dan waar we van uit waren gegaan en sommige tips blijken ook nog eens heel bruikbaar te zijn”, aldus de woordvoerster.
Naar aanleiding van de meldingen zijn er verspreid over het land al invallen gedaan bij personen en vastgoedondernemingen. Een van de personen bij wie de kartelwaakhond een inval heeft gedaan, is wethouder Kees B. uit het Zuid-Hollandse Ameide. Hij zou zich met zijn bedrijf Vastgoed Bor Ameide BV mogelijk schuldig hebben gemaakt aan verboden prijsafspraken. Bij het huisbezoek zouden boekhoudingen en computers in beslag zijn genomen.
Het aantal executieverkopen is de afgelopen jaren rap toegenomen. In 1998 werden 362 objecten langs deze weg verkocht. Tien jaar later, in 2008, waren dat er al 1779. De verwachting is dat dit aantal onder de economische omstandigheden flink zal stijgen. Op dit moment is de systematiek eigenlijk alleen toegankelijk voor professionele vastgoedhandelaren. De NMa vermoedt dat die handelaren op grote schaal in ons land kartelafspraken maken. Door onderling af te spreken zo laag mogelijk te bieden, duperen handelaren de mensen wier huis geveild wordt. Die lopen dan het risico met een onnodig hoge restschuld achter te blijven, terwijl de handelaren de winst opstrijken en onderling verdelen.
Het huidige veilingsysteem voor gedwongen huizenverkoop gaat flink op de schop. Op dit moment loopt er al een proef. Banken en notarissen verwachten dat meer partijen zullen deelnemen aan de veiling als er op regelmatige basis gezamenlijke veilingdagen komen.
De toezichthouder heeft een telefonische informatielijn opengesteld en mensen kunnen reageren op de website. Wie informatie heeft, kan nog tot 15 januari terecht. De NMa geeft deelnemers aan een kartel de mogelijkheid om een clementieverzoek in te dienen. Dit kan leiden tot een boeteverlaging.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.