Ook de desbetreffende scheidingsadvocaat zou zijn cliënten nog weinig op de pensioenen wijzen. In totaal geeft nog geen 40 procent van de gescheiden Nederlanders aan over het pensioen te zijn geïnformeerd. Bijna 45 procent van de respondenten zegt de verdeling van pensioenen bij scheiding ingewikkeld te vinden en bijna 70 procent wil dan ook dat een deskundige hen daarin begeleidt.
Deskundigen, zoals advocaten en notarissen, ontbreekt het echter nogal eens aan kennis. “Met alle ellende van dien,” zegt Henriëtte de Lange van Pensioenkijker. “Omdat het pensioen vaak niet wordt besproken, blijven de meeste scheidende koppels bij het standaardmodel. Dit betekent dat het pensioengeld wordt gestort op de eigen rekening en je dus achteraf geld moet terughalen bij je ex.”
Met een formulier, dat naar de pensioenuitvoerder gestuurd moet worden, kan dit echter relatief eenvoudig opgelost worden. “Gemiddeld stuurt maar ongeveer 20 procent zo'n formulier in”, zegt De Lange hierover. “Terwijl je daarmee kunt voorkomen dat je door een onwillige ex die het geld niet wil overmaken, voor de rechter komt te staan.”
In 1995 is bij wet bepaald dat exen bij scheiding recht hebben op elkaars pensioen.
Bron: Nu.nl, 19-11-2009
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99