MijnFintool

Nieuws

Kredietbank wil hypotheken wanbetalers overnemen

De gemeentelijke kredietbanken willen hypotheken van noodlijdende particulieren gaan overnemen. Op die manier kan voorkomen worden dat huizenbezitters die in de financiële problemen komen, gedwongen hun woning moeten verkopen.


Dat meldt Ger Jaarsma, voorzitter van de NVVK, de vereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren aan Z24. Leden van de NVVK, vooral de gemeentelijke kredietbanken en particuliere schuldhulpverleners, helpen mensen uit een schuldenpositie te komen. Jaarsma verwacht een enorme toename van middeninkomens die in de financiële problemen raken. Velen van hen zullen een koopwoning hebben.

Jaarsma: “Momenteel is het vaak zo dat mensen die hun huis niet meer kunnen betalen, ook meteen hun woning kwijt zijn. Maar nu de huizenprijzen dalen, is dat niet altijd financieel de beste oplossing. De eigenaren blijven met een restschuld zitten en raken nog dieper in de problemen. Daarom kijken we naar oplossingen om gedwongen huizenverkoop te voorkomen.”

Uit onderzoek van de Erasmus Universiteit blijkt dat een woning op een executieveiling gemiddeld 37 procent minder oplevert dan wat het huis eigenlijk waard is. Er wordt gezocht naar manieren waardoor particulieren een eerlijker kans krijgen op de veiling en de opbrengst voor de bank hoger is.

Naast overleggen over aanpassingen van rentepercentages en aflossingen, stelt de NVVK ook voor dat de kredietbanken de hypotheken van probleemgevallen gaan overnemen. Volgens het plan van Jaarsma zou de kredietbank de executiewaarde van de woning aan de bank betalen, de rest van het bedrag wordt kwijtgescholden. De huizenbezitter zou de hypotheek afbetalen bij de kredietbank.

“We zijn nu aan het zoeken naar manieren waarop dit voor de banken aantrekkelijk is”, aldus Jaarsma. “In een executieveiling krijgen banken gemiddeld 80 tot 90 procent van de executiewaarde van een woning. Soms ligt dat ook veel lager, bijvoorbeeld maar 50 procent van de executiewaarde. Het verschil tussen het hypotheekbedrag en de veilingopbrengst, de restschuld blijft staan, dus de bank kan daar aanspraak op maken. In ons plan betalen wij in een keer de executiewaarde, maar de restantschuld wordt dan kwijtgescholden.”

Hoe hoog de rentepercentages komen te liggen, weet Jaarsma nog niet. “De rentepercentages voor de herfinancieringen die we nu doen, liggen tussen de 8 en 13 procent. Maar dat zal voor hypotheken lager komen te liggen, ik schat zo tussen de 5 en 6 procent.”

De Nederlandse Vereniging van Banken laat weten open te staan voor een gesprek met de NVVK.

Bron: Z24, 13-11-2009
 

Modules & dossiers

Opvoerdatum

16 nov 2009

Laatst gewijzigd

16 nov 2009

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1