Door de financiële crisis en de daaruit voortvloeiende beursval in 2008 verloren de pensioenfondsen bij elkaar circa 220 miljard euro. Dit leidde tot zeer lage dekkingsgraden en de door DNB opgelegde herstelplannen.
Door de aantrekkende beurs lopen de meeste dekkingsgraden weer richting de 105 procent. Volgens Kassa zijn daarmee de pensioentekorten nog niet verholpen. Het kan nog tientallen jaren duren voordat de pensioenen weer op hetzelfde niveau zijn als voor 2008.
Herstelplannen
Samen met Leo van Heesch van Nederlandse Bond Pensioenbelangen hield Kassa de herstelplannen van de vijf grootste pensioenfondsen tegen het licht. Daarbij is het aanvullende pensioeninkomen berekend volgens het herstelplan en afgezet met wat het aanvullende pensioen zou zijn zonder de crisis. Leo van Heesch: “Dat betekent voor de gepensioneerden dat zij erop moeten rekenen dat het ongeveer 10 tot 20 jaar duurt eer ze weer volledig het pensioen hebben waar ze op gerekend hebben.”
Voorbeeld
In het onderzoek is Kassa uitgegaan van een jaarlijks aanvullend pensioeninkomen van 10.000 euro, naast de AOW. Van Heesch: “Een voorbeeld: iemand krijgt nu een pensioen van 10.000 euro per jaar. Normaal gesproken zou diegene in 2010, na aanpassing aan loonstijging en inflatie, 10.552 euro krijgen. Maar wie naar het herstelplan van bijvoorbeeld PME kijkt krijgt in 2011 nog steeds 10.000. Dat wordt dus niet aangepast. Een verschil van 522 euro, dat deze gepensioneerde alleen al in 2010 misloopt.”
Misgelopen gelden
Bij het pensioenfonds BPF Bouw lopen de deelnemers na 15 jaar 6.681 euro mis. Bij Zorg en Welzijn (2,1 miljoen deelnemers) lopen de deelnemers na 15 jaar bij elkaar 12.607 euro aanvullend pensioen mis. Deelnemers van Pensioenfonds PME lopen na 15 jaar 26.416 euro mis. En deelnemers van het ABP Pensioenfonds lopen na 15 jaar 28.960 euro aan aanvullend pensioen mis.
Het pensioenfonds waarbij de deelnemer het meeste moet inleveren is PMT. Daar loop je als deelnemer na 15 jaar 30.004 euro mis.
Kwaliteit besturen
Econoom Edin Mujagic zet in de uitzending grote vraagtekens bij de financiële kennis van de besturen. Volgens hem is dat de reden waarom er zulke grote verliezen zijn geleden op de beurs. “Over het algemeen is het zo dat in de besturen van met name hele grote pensioenfondsen onvoldoende en soms bijna geen mensen zitten die ervaring hebben in de financiële wereld. Bij veel fondsen zitten op dit moment heel veel mensen in het bestuur die geen ervaring hebben in de financiële wereld, dat is fout.”
Visie VVD
VVD’er Stef Blok deelt deze mening. “De DNB houdt toezicht op de bestuursleden van de pensioenfondsen. Maar veel meer dan een achtergrondcheck doen ze niet. Ik vind het echt heel onduidelijk hoe en waarom mensen uiteindelijk gekozen worden.” De VVD vindt dat iedere bestuurder financiële kennis moet hebben. “DNB stelt nu als eis dat in ieder geval één bestuurslid een beleggingsachtergrond heeft. Dat is echt onvoldoende. Het is zeer belangrijk dat mensen die in het bestuur zitten de knowhow hebben over de ingewikkelde vraagstukken die pensioenfondsen met zich meebrengen. Daarom moet ieder bestuurslid aantoonbare kennis hebben.”
Bron: Vara Kassa, 07-11-2009
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99