DSB Bank stond al onder verscherpt toezicht van de centrale bank en al maandenlang waren er enkele dagen per week medewerkers van de centrale bank aanwezig in Wognum. DNB had ernstige twijfels bij onder meer de interne controles en had grote problemen met de positie van Scheringa: hij was niet alleen topman van de bank, maar ook volledig eigenaar van DSB Beheer, dat weer 100 procent eigenaar was van DSB Bank.
DNB vreesde dat DSB Beheer niet meer aan zijn betalingsverplichtingen kon voldoen van de lening van meer dan 75 miljoen euro die het bij DSB Bank had uitstaan. Urgenter was een lening van 15 miljoen euro van ABN Amro en Van Lanschot die DSB Beheer op 1 november moest aflossen, maar waar geen geld voor was. De centrale bank stelde eind september dat DSB per 1 november een oplossing gevonden moest hebben, anders zou er worden ingegrepen.
DNB wilde dat Scheringa zou opstappen en oud-ABN Amro-bankier Joost Kuiper moest als interim-topman de bank verkopen. Ook zonder de run op het spaargeld zou de bank in de huidige vorm niet lang meer hebben bestaan, maar een faillissement zou waarschijnlijk zijn voorkomen.
DSB Bank was zelf ook bezig het bedrijf te hervormen. Het had oud-bankier Joop Krant ingehuurd om kopers te zoeken die een belang wilden nemen. Met een nieuwe aandeelhouder, een ander verdienmodel en een flinke sanering van het aantal arbeidsplaatsen, had DSB Bank in 2010 weer winstgevend moeten zijn.
Bron: NRC Handelsblad, 24-10-2009
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99