MijnFintool

Nieuws

DNB onder vuur in DSB-drama

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft al ruim een week voor de ondergang van DSB enorme druk uitgeoefend op Dirk Scheringa. Hij moest opstappen als bestuursvoorzitter en zijn bank helemaal verkopen. Scheringa is daar na een lange dag onderhandelen mee akkoord gegaan, zo melden bronnen rond die gesprekken.


Toen is ook besloten dat Joost Kuiper, oud-bankier van ABN Amro, Scheringa zou opvolgen als topman. Dat had afgelopen maandag moeten gebeuren. Het plan is niet uitgevoerd omdat DNB zondagnacht de DSB Bank onder curatele wilde stellen. Kuiper werd uiteindelijk een van de bewindvoerders.

DNB oefende al langer druk uit op DSB om de macht van Scheringa in te tomen. De oprichter van DSB is zowel bestuursvoorzitter als volledig eigenaar van de bank en bovendien eigenaar van een kluwen aan vennootschappen die voor een deel afhankelijk waren van de bank.

Scheringa werkte na de zomer zelf al aan een verkoop van een derde deel van de aandelen van de bank. Dat zou gepaard gaan met veel meer openheid en een andere bestuursstructuur van de bank, anders zou geen enkele investeerder bereid zijn er geld in te steken.

Dat plan werd doorkruist door het tv-optreden van Pieter Lakeman die op 1 oktober spaarders opriep hun geld van de DSB-rekeningen te halen, met het doel de bank failliet te laten gaan.

Al snel eiste DNB dat een interne lening van 75 miljoen euro van de bank aan het moederbedrijf DSB Beheer volledig werd afgeboekt als oninbare vordering. Dat zou de kapitaalbuffers van de bank direct ernstig aantasten.

In het weekend volgde het overleg met als uitkomst de belofte tot aftreden van Scheringa, en ook van medebestuurder Hans van Goor, en de verkoop van de aandelen. Dat aftreden zou afgelopen maandag worden bekendgemaakt. De nieuwe topman Kuiper zou het verkoopproces vervolgens ter hand nemen, aldus de bronnen.

De noodmaatregel van afgelopen maandag heeft niet geleid tot serieuze belangstellenden. Gisteren leek het er even op dat zich potentiële kopers aandienden. Maar volgens bewindvoerder Schimmelpenninck waren die niet in staat de bank in zijn geheel over te nemen. De nieuwe eigenaar moet meteen 5 miljard euro op tafel leggen. Een van de partijen die zich meldden, is All Capital, eigenaar van onder meer All Options.

Bij het sluiten van dit bericht, heeft de rechtbank nog geen uitspraak gedaan over het faillissement van DSB.

Bron: FD, 15-10-2009

Modules & dossiers

Opvoerdatum

15 okt 2009

Laatst gewijzigd

15 okt 2009

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1