Deze flexibilisering heeft de PvdA geëist in de AOW-onderhandelingen in de coalitie. Het CDA lijkt hiermee te kunnen leven, maar gisteravond was er over de exacte voorwaarden van deze flexibilisering en de kosten nog geen vergelijk. Vandaag willen de partijen een politiek akkoord bereiken en vrijdag volgt een besluit in de ministerraad.
Akkoord
CDA, PvdA en ChristenUnie zijn het op hoofdlijnen eens. De AOW-leeftijd gaat in 2020 in één klap naar 66 jaar. Daarna gaat die leeftijdsgrens vermoedelijk in zes stappen van twee maanden per jaar naar 67 in 2026. Dinsdagavond lag ook nog de variant op tafel om de stap naar 67 jaar in 2026 in één keer te nemen. Twee grote stappen maken de wijzigingen uitvoeringstechnisch veel simpeler.
Uitzonderingen
Werknemers met zware beroepen worden in het voorlopige compromis van gisteravond op twee manieren ontzien. Ten eerste hebben mensen die volgend jaar 55 jaar en ouder zijn, nergens last van. Wie jonger is, kan zich tien jaar lang instellen op langer doorwerken of sparen voor eerder stoppen. Ten tweede is er het voornemen om iedereen die 40 of 45 jaar heeft gewerkt, straks de kans te geven eerder te stoppen met werken.
Zware beroepen
Verder wil het kabinet dat werkgevers en vakbonden de komende jaren samen de arbeidsomstandigheden zodanig aanpassen dat mensen niet meer versleten zijn voor hun pensionering en de laatste jaren van hun carrière lichter werk kunnen doen. Het begrip 'zwaar beroep' moet zodoende uitsterven. Wel wordt verwacht dat de werkgevers het geld dat hiermee gemoeid is, zullen zoeken in de beschikbare loonruimte.
Aanvullende pensioenen
De leeftijd waarop aanvullende pensioenen starten, loopt straks mee met de AOW-leeftijd. Mensen die in 2027 op hun 65ste stoppen krijgen dan 16% minder AOW en twee jaar geen aanvullend pensioen. Dit moet werknemers stimuleren langer door te werken.
Vandaag moeten de fractievoorzitters van PvdA, CDA en CU tot een politiek akkoord komen over alle details. Tegelijkertijd spreken zij met de werkgevers en vakbonden over hun plannen. De sociale partners worden niet alleen betrokken bij de discussie over zware beroepen, maar ook over de aanvullende pensioenen, waarover zij in de pensioenfondsen de scepter zwaaien.
Bron: FD, 14-10-2009
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99