MijnFintool

Nieuws

Ombudsman start vervolgonderzoek letselschaderegeling

Het televisieprogramma Netwerk besteedde gisteravond aandacht aan de behandeling van letselschadegevallen. Aan de hand van een schrijnend voorbeeld werd duidelijk dat sommige verzekeraars en schaderegelingsbureaus geen lessen hebben getrokken uit het alarmerende rapport dat De Ombudsman in 2003 uitbracht.


Het slachtoffer is Daniël Haroutiounian die een crash overleeft, maar in coma raakt. Bijna 6 jaar later heeft zijn familie nog geen smartengeld en inkomensschade ontvangen van assuradeur Turien & Co. Volgens Turien hebben comapatiënten daar geen recht op, en heeft Daniel “niet of nauwelijks financiële schade.” De familie van Daniël raakt door het ongeval in financiële problemen.

Empathie
Turien schakelt een schaderegelingsbureau in dat het wel goed lijkt te vinden dat er geen schot in de zaak zit. Van enige empathie met het slachtoffer of de familie is geen sprake en de letselschade wordt behandeld alsof het een schade aan een object betreft. De Gedragscode Letselschadebehandeling lijkt ongeopend diep verstopt in een lade te liggen.

Gedragscode
Die Gedragscode stelt het slachtoffer in letselschadeprocedures centraal. Letselschade-advocaten klagen echter over het gebrek aan respect voor slachtoffers en nabestaanden en over het traineren van procedures door verzekeraars. Volgens de belangenbehartigers werkt de Gedragscode in de praktijk helemaal niet, omdat op wangedrag van verzekeraars geen sancties staan.

Op papier is een letselschadeslachtoffer er nu veel beter aan toe dan vijf jaar geleden. Na het alarmerende rapport van De Ombudsman in 2003 kwam er de gedragscode en een keurmerk. Maar Stichting De Ombudsman wil weten of er ook écht iets is veranderd. Is een letselschadeslachtoffer nú daadwerkelijk beter af dan een paar jaar geleden?

Vervolgonderzoek
In dit kader start Stichting De Ombudsman een vervolgonderzoek naar de behandeling van letselschadezaken. Stichting De Ombudsman roept letselschade-slachtoffers en nabestaanden op om hun ervaringen te delen. Letselschadeslachtoffers en nabestaanden kunnen de enquête online invullen of bellen naar het meldpunt Behandeling Letselschade. Naast de enquête onder letselschadeslachtoffers wordt in een aantal zaken gedetailleerd dossieronderzoek uitgevoerd. Aan de hand van dit onderzoek zal blijken of de letselschadebranche nu daadwerkelijk op de goede weg is. In het voorjaar van 2010 zal Stichting De Ombudsman haar rapport presenteren. 

Bronnen: Netwerk / Stichting De Ombudsman, 07-07-2009

Modules & dossiers

Opvoerdatum

07 jul 2009

Laatst gewijzigd

07 jul 2009

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1