MijnFintool

Nieuws

AFM veroorzaakt grote onrust op huizenmarkt

De AFM heeft grote onrust veroorzaakt bij geldverstrekkers, makelaars en consumentenorganisaties met haar voornemen om tophypotheken te gaan verbieden.

De toezichthouder wil het verstrekken van een hogere hypotheek dan de vrije verkoopwaarde tegengaan om zo overkreditering te voorkomen. Ook gaat de AFM strenger toezien op de naleving van de inkomenstoets door leningverstrekkers.

 
De NVM en de VEH denken dat die maatregel zal leiden tot verdere ontwrichting van de toch al zwakke huizenmarkt in Nederland. 'Als de plannen van de AFM worden uitgevoerd is dat de doodsteek voor de woningmarkt', stelt de Vereniging Eigen Huis in het FD. Makelaarsvereniging NVM vindt de maatregelen van de AFM 'een verkeerd signaal, op een verkeerd moment'. Volgens directeur Ger Hukker van de vereniging staan de plannen haaks op initiatieven van het Rijk om de vastgelopen woningmarkt weer op gang te krijgen, zoals de koopsubsidie en de startersleningen.
 
Staatssecretaris Jan Kees de Jager van Financiën vindt het goed om kritisch te kijken naar overfinanciering, maar vraagt zich af of de AFM dat oordeel mag vellen. 'Dit zou nadelige gevolgen kunnen hebben voor de woningmarkt. Of we dit gaan doen is de vraag.' Directeur Karel Schiffer van de stichting achter de Nationale Hypotheek Garantie die eigenwoningbezit bevordert, denkt dat de plannen 'weinig kans van slagen hebben'.
 
Hoogervorst zegt de middelen te hebben om het verbod op tophypotheken en naleving van de inkomenstoets te handhaven. 'De Wet op het financieel toezicht zegt dat bemiddelaars een passend advies moeten geven en aanbieders verantwoord krediet moeten verstrekken. Wij geven nu invulling aan deze open norm.' Banken reageren volgens het FD terughoudend. Bert Bruggink, financieel bestuurder van de Rabobank: 'Het probleem is vaak niet de verhouding tussen de schuld en de waarde van het huis, maar zaken als werkloosheid, echtscheidingen en dergelijke.' DSB Bank zegt toch al terughoudend te zijn met tophypotheken. ING wilde dinsdag niet reageren in het FD.
 
Bron: Het Financieele Dagblad, 22-04-2009

Modules & dossiers

Opvoerdatum

22 apr 2009

Laatst gewijzigd

22 apr 2009

Reacties

Erwin Klein
22 apr 2009
Gisteren met verbijstering naar P&W zitten kijken. Millenaar had hoogervorst moeten fileren, dat was niet moeilijk gweest. Verbijsterend dat hoogervorst met een dergelijke arrogantie weg weet te komen.
Ronduit schokkend dat zo'n figuur door onze branche betaald word.
Was het niet , wie betaald wie bepaald. In dat geval, wegwezen met die man.
Kees de Bruyn
22 apr 2009
Verschil tussen hoogervorst en een trolleybus, als de bus de draad kwijt is dan stop ie.
Jan-Willem van de Poppe
22 apr 2009
Hogervorst heeft een punt met deze opmerking. Je ziet dat toezichthouders erg tekort zijn geschoten in het toezichthouden. Neem de DNB.
HIj wil naar mijn mening hiermee laten zien dat als de huizenmarkt echt gaat dalen er problemen onstaan met tophypohteken als mensen deze woning willen./moeten verkopen.
Nu heeft hij fijn gezegt dat hij voor dit probleem al bang is en dus t.z.t niet de gebeten hond is.
Maar even voor de duideiljkheid.. Zijn verhaal klopt van geen kant en is de doodsteek voor hypohteekadviseurs en makelaars notarissen enz enz.

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1