Het Hof van Justitie van de Europese Unie heeft in september 2022 geoordeeld dat bedrijven in bepaalde gevallen als zij bepaalde groepsverzekeringen hebben, een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) nodig hebben. De vergunningplicht is door de AFM bekend gemaakt in maart 2024 en gaat in op 1 oktober 2025 en geldt met name voor bedrijven die werkzaam zijn in de transport-, verhuis- en autoverhuursector.
Afleiding in het verkeer door het gebruik van mobiele telefoons is nog altijd een van de belangrijkste oorzaken van veel ongevallen. En dan met name als de telefoon niet handsfree wordt gebruikt. In die situaties is de bestuurder ernstig afgeleid, en daarmee is er een veel grotere kans op een ongeval.
Het Verbond van Verzekeraars heeft samen met IVR, de Europese vereniging voor de behartiging van de belangen van de binnenvaart, de ‘Clausule reisvoorbereiding ter voorkoming brugaanvaringen binnenvaartschepen’ ontwikkeld.
Bijzondere bromfietsen zullen vanaf 1 juli 2025 een kenteken nodig hebben. Vanaf deze datum moeten nieuw toegelaten voertuigen een kenteken aanvragen. Binnen 1 jaar moeten ook alle bestaande voertuigen uit deze categorie een kenteken hebben aangevraagd.
Het nieuwe kenteken begint met de hoofdletter E en komt op een kleiner formaat blauwe kentekenplaat.
Om het toenemende aantal ladingdiefstallen in het beroepsgoederenvervoer over de weg en de daarmee gepaard gaande schadelast terug te dringen is door de VNAB en het Verbond in 2003 de modelclausule ‘Ladingdiefstallen bij beroepsgoederenvervoer over de weg’ (G23) ontwikkeld. In deze clausule die in de vervoerders-aansprakelijkheidsverzekering wordt opgenomen, staan verplichtingen en eisen waaraan de beroepsgoederenvervoerder moet voldoen. De clausule is al vaker herzien maar vanaf 24 maart 2025 geldt weer een vernieuwde versie.
De modelclausule G23 'ladingdiefstallen bij beroepsgoederenvervoer over de weg' en de bijbehorende risico-indeling 'Beveiliging beroepsgoederenvervoer over de weg is vernieuwd, meldt het Verbond van Verzekeraars.
Transportbedrijven, logistieke bedrijven en mobiliteitsbedrijven en hun verzekeraars worden regelmatig geconfronteerd met criminaliteit. Vooral de buitenterreinen zijn kwetsbaar voor diefstal. Gewapende bendes betreden vaak ’s nachts de buitenterreinen van deze bedrijven om de daar gestalde voertuigen (personen-, vracht- en bestelauto’s) inclusief de lading te stelen of om dure onderdelen (verlichting, velgen, banden etc.) van de voertuigen te stelen. Voor bedrijven leiden deze diefstallen tot grote financiële gevolgen en verliezen. Voor de betrokken verzekeraars betekenen de vele diefstallen een stijging van de schadelast. Daarom zijn er diverse handreikingen over beveiligingsmaatregelen die de schadelast moeten beperken.
De Hoge Raad heeft in het verleden bepaald dat een adviseur dient te handelen zoals van een redelijk bekwaam en een redelijk handelend beroepsgenoot mag worden verwacht. Dat is de uitleg van de zorgplicht, zoals beschreven in het Burgerlijk Wetboek.Van een adviseur mag worden verwacht dat hij of zij bij het advies, het aangaan en gedurende de looptijd van verzekeringen waakt over de belangen van zijn klanten. Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden beoordeelde recent in een zaak of een adviseur zijn zorgplicht had geschonden en of er sprake was van eigen schuld van de klant.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.