Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
1 mrt 2023 Nieuws

Dienstverleningsdocument wordt vergelijkingskaart

Financieel dienstverleners moeten vanaf 1 april 2023 een vergelijkingskaart aan consumenten verstrekken. Deze is bedoeld voor advies en bemiddeling in producten die onder het provisieverbod vallen.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

De vergelijkingskaart vervangt het huidige dienstverleningsdocument. Er is een overgangstermijn van 6 maanden.

Informatie begrijpelijker weergeven

Het doel van het aangepaste informatiedocument, genaamd de vergelijkingskaart, is om informatie begrijpelijker weer te geven voor de klant waardoor deze een beter geïnformeerde keuze kan maken. De behoefte voor het aangescherpte document kwam voort uit een evaluatie van het provisieverbod. Hieruit bleek dat het dienstverleningsdocument beperkt effectief is en slechts door een kleine groep consumenten als naslagwerk wordt gebruikt.

Financieel dienstverleners krijgen 6 maanden de tijd om de vergelijkingskaart aan te maken

De Raad van State heeft op 10 januari 2023 het Besluit vergelijkingskaart financiëledienstverleners aangenomen. De vergelijkingskaart vervangt het dienstverleningsdocument per 1 april 2023. Financieel dienstverleners hebben tijdens de overgangstermijn 6 maanden de tijd om het dienstverleningsdocument dat zij al aan consumenten verstrekken te vervangen door de vergelijkingskaart. De DVD-generator zal vanaf 1 april 2023 niet meer beschikbaar zijn.

Vergelijkingskaart aan klant verstrekken en publiceren op de eigen website

De vergelijkingskaart kan vanaf 1 april worden aangemaakt in het AFM Portaal. In een online applicatie kan de financieel dienstverlener alle benodigde informatie invoeren. Vervolgens wordt het standaarddocument aangemaakt en kan deze als pdf worden gedownload. Financieel dienstverleners moeten de vergelijkingskaart verstrekken aan de klant en publiceren op een goed vindbare plek op de eigen website of andere digitale kanalen.

Op de AFM website is een pagina ingericht met alle informatie over de vergelijkingskaart en een handleiding die gebruikt kan worden bij het opstellen van een vergelijkingskaart via de online vergelijkingskaartapplicatie

 

Vergelijkingskaart verplichting

Of de verplichting om een vergelijkingskaart beschikbaar te stellen geldt voor uw onderneming, hangt van een aantal zaken af. Gebruik onderstaande schema's om te bepalen of u een verplichting heeft.


Bron: AFM

Lees ook…

Onderzoeksrapport vergelijkingskaart vs dienstverleningsdocument

Minister Hoekstra heeft de Tweede Kamer een overzicht van maatregelen ten behoeve van de financiële weerbaarheid van huishoudens toegezonden.

Besluit vergelijkingskaart financiële dienstverleners (internetconsultatie)

Dit besluit wijzigt het Besluit Gedragstoezicht financiële ondernemingen Wft (BGfo) ten behoeve van de introductie van de vergelijkingskaart financiële dienstverleners. De vergelijkingskaart vervangt het dienstverleningsdocument als informatiedocument dat financiële dienstverleners zoals adviseurs en aanbieders aan consumenten moeten vertrekken.

Niet aantoonbaar dienstverleningsdocument verstrekt

Niet is vast komen te staan dat het dienstverleningsdocument aan gedaagde (consument) is verstrekt. De conclusie is dat eiser (adviseur) onvoldoende heeft onderbouwd dat hij heeft voldaan aan de informatieverplichting die voortvloeit uit artikel 4:20 Wft.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

1 mrt 2023

Laatst gewijzigd

1 mrt 2023

Adresgegevens

Fintool

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.