Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
4 nov 2022 Nieuws

Wijzigingsregeling hypothecair krediet 2023

In de bijlage zijn de inkomenstabellen met bijbehorende financieringslastpercentages opgenomen. De financieringslastpercentages dalen voor alle inkomens vanwege de hoge inflatie in 2022.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Aangezien de rente afgelopen jaar is gestegen, beginnen de inkomenstabellen bij rentes onder de 1,5 procent. De eerste kolom bepaalt het financieringslastpercentage behorend bij rentes onder de 1,5 procent. De laatste kolom bepaalt het financieringslastpercentage behorend bij een rente boven de 6,5 procent. De tabellen beginnen bij een toetsinkomen van € 26.000 (verwachte bruto minimumloon vanaf januari 2023) voor consumenten die de AOW-leeftijd hebben bereikt en tevens voor consumenten die de AOW-leeftijd al wel hebben bereikt (de verwachte bruto AOW-uitkering vanaf januari 2023).

3%

De tabellen met financieringslastpercentages beginnen vanaf een toetsinkomen van € 26.000. In het achtste lid is daarom bepaald dat een aanbieder van hypothecair krediet bij het financieringslastper-centage ten hoogste drie procentpunt mag optellen voor een consument die alleenstaand is en een toetsinkomen heeft dat hoger is dan € 26.000 en lager dan € 31.000.

Daling

De financieringslastpercentages dalen voor alle inkomens vanwege de hoge inflatie in 2022. De hoge inflatie raakt de laagste inkomens het hardst. De ruimte die lage inkomens voor hypotheeklasten hadden, wordt door de prijsstijgingen van andere uitgaven relatief meer verlaagd dan bij hogere inkomens. Indien geen rekening wordt gehouden met een loonstijging daalt de maximale hypotheek voor alle huishoudens. De maximale hypotheek daalt het sterkst voor de laagste inkomens. Ook bij de hoogste inkomens is sprake van een daling van de maximale hypotheek. De maximale hypotheek voor de hoogste inkomens daalt mede vanwege de beperking van de hypotheekrenteaftrek in de hoogste belastingschijf.

 

Bron: Rijksoverheid

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar voor abonnees. Log graag in of neem een abonnement.

Lees ook…

Belangrijkste V&N wijzigingen in 2023

De V&W voorwaarden 2023 zijn gepubliceerd. Zie onderstaand overzicht voor de belangrijkste wijzigingen.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

4 nov 2022

Laatst gewijzigd

4 nov 2022

Adresgegevens

Fintool

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.