Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
26 jul 2022 Nieuws

Heeft makelaar recht op courtage?

In een rechtszaak heeft een makelaar de courtage gevorderd vanwege de verkoop van een woning. Uiteindelijk is slechts de helft van de woning verkocht. De kantonrechter heeft de vorderingen afgewezen. De makelaar is in beroep gegaan.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Op 3 januari 2011 zijn aannemingsbedrijf [aannemer] B.V. (hierna: ‘[aannemer]’) en O. B.V.  elk voor één vierde deel economisch eigenaar van de woning geworden. [V] Vastgoed had vanaf dat moment de volledige juridische eigendom en was voor twee vierde deel tevens economisch eigenaar.

Op of omstreeks 17 april 2014 is de woning in opdracht van [V] Vastgoed door Makelaardij [A] van F. verwijderd en vanaf dat moment heeft Makelaardij [A] geen bemiddelingsactiviteiten meer verricht.

Bij notariële akte van 14 augustus 2014 heeft [V] Vastgoed het volledige juridisch eigendom en twee/vierde deel van het economisch eigendom van de woning verkocht en geleverd aan O. B.V. De koopsom bedroeg € 295.000,-.

Opzegging?

Het verweer dat de overeenkomst door opzegging is beëindigd is een bevrijdend verweer. Ten aanzien daarvan rusten op [V] Vastgoed de stelplicht en bewijslast. [V] Vastgoed heeft haar stelling, tegenover de betwisting daarvan door Makelaardij [A], niet onderbouwd. Zij heeft ook geen voldoende gespecificeerd en terzake dienend bewijs aangeboden, zodat aan bewijslevering niet wordt toegekomen. Aldus is de juistheid van haar stelling niet vast komen te staan. Het moet er daarom verder voor worden gehouden dat de overeenkomst in april 2014 niet tussentijds is beëindigd, zodat deze ten tijde van de verkoop en levering van de woning aan O. B.V. nog tussen partijen gold.

Omvang courtageverplichting en nevenvorderingen

Tussen partijen is in geschil of de courtage op grond van de bemiddelingsovereenkomst moet worden berekend over de gehele aan [V] Vastgoed en [aannemer] door O. B.V. betaalde koopsom, dan wel alleen over het daarvan aan [V] Vastgoed toekomende deel.
Naar het oordeel van het hof moet van het laatste worden uitgegaan. Niet (voldoende) betwist is dat [V] Vastgoed voor de overdracht van de juridische eigendom en haar 1/4 deel van de economische eigendom € 147.500 heeft ontvangen en mede-verkoper [aannemer] voor haar deel van de economische eigendom eveneens € 147.500,-. Makelaardij [A] heeft onvoldoende feiten en omstandigheden gesteld om te kunnen oordelen dat onder ‘koopsom’ in de bemiddelingsovereenkomst redelijkerwijs mede is begrepen het bedrag dat de koper betaalt voor de afkoop/verkrijging van (‘economische’) aanspraken van derden met betrekking tot de woning. De courtage moet derhalve uitsluitend worden berekend over de in verband met de verkoop aan [V] Vastgoed verrichte betaling.

Beslissing

Het Hof veroordeelt [V] Vastgoed tot betaling aan Makelaardij [A] van €1.784,74 (€147.500 x 1% x 1,21 = €1.784,74).

 

Bron: Rechtspraak.nl

 

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar voor abonnees. Log graag in of neem een abonnement.

Lees ook…

Nabetaling €50.000 aan courtage voor makelaar

De verkopers van een woning in Amsterdam moeten alsnog bijna 50.000 euro aan courtage betalen aan hun tweede makelaar. Dat heeft de rechtbank Amsterdam beslist.

Heeft verkoopmakelaar recht op courtage voor zijn bemiddeling?

Een huiseigenaar heeft zijn huis via een verkoopmakelaar te koop gezet. Een potentiële koper heeft het huis gekocht met een financieringsvoorbehoud. De verkoper accepteert het beroep van koper op dit voorbehoud. De verkopende makelaar claimt zijn courtage voor bemiddeling, doordat partijen de koopovereenkomst niet conform voorwaarden in de koopovereenkomst hebben ontbonden. De Hoge Raad heeft een uitspraak gedaan.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

26 jul 2022

Laatst gewijzigd

26 jul 2022

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2023. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.