MijnFintool

Nieuws

Nieuw plan voor ‘rechtvaardiger’ hypotheekrenteaftrek

Prominent fiscalist Leo Stevens, die nauw betrokken is bij de belastingherzieningen, heeft een nieuw plan gepresenteerd voor de hypotheekrenteaftrek. De huidige regeling, waarbij iedereen met een eigen huis recht heeft op belastingaftrek, zou volgens het Financieele Dagblad plaats moeten maken voor een fiscale vrijstelling tot maximaal 450.000 euro voor het eigen huis.

Daarnaast wil Stevens ook een extra heffingskorting en een verlaging van het toptarief in de inkomstenbelasting introduceren. Per saldo zouden lage inkomens er in het nieuwe plan ongeveer 1% op achteruitgaan en veelverdieners 5,5%.

Volgens Stevens zou dit leiden tot een rechtvaardiger manier om het huizenbezit te bevorderen dan de huidige aftrekregeling.

De huidige aftrekregeling moet volgens Stevens verdwijnen, omdat mensen met een hoog inkomen er meer van profiteren dan mensen met minder inkomen. Behalve de hypotheekrenteaftrek kan volgens Stevens ook het huurwaardeforfait afgeschaft worden.

 

Eigen woning in box 3

Uit het FD: “Stevens 'verhuist' de eigen woning naar box 3, waar ook andere vermogensbestanddelen worden belast. Om het huizenbezit te stimuleren introduceert hij een vast vrijstellingsbedrag over de eerste 300.000 euro van de waarde van een huis. De bezitters van goedkope woningen profiteren hier meer van dan de eigenaren van dure woningen. Om de 'rijken' te leren leven met deze omgekeerde situatie stelt Stevens een tijdelijke gewenningstoeslag voor. Dat zou een extra vrijstelling van 150.000 euro kunnen zijn, die geleidelijk wordt afgebouwd.

Als permanente tegemoetkoming voor het verdwijnen van de renteaftrek introduceert Stevens een extra algemene heffingskorting van 500 euro per persoon, ofwel 1000 euro voor ieder gezin. Om de achteruitgang voor de hogere inkomens acceptabel te houden, wil Stevens het toptarief van 52% verlagen naar 48%.”

 

Huizenprijzen dalen

Als de hypotheekrenteaftrek ineens zou worden afgeschaft, zouden de huizenprijzen met 23 tot 30 procent dalen. Wordt de aftrek geleidelijk of gedeeltelijk afgeschaft, dan is deze prijsdaling te beperken tot 7 procent in de komende tien jaar, zo blijkt uit berekeningen van het onderzoeksbureau OTB in het economenblad ESB dat vandaag verschijnt.

 

Bron: Het Financieele Dagblad, 11-03-2005

Modules & dossiers

Opvoerdatum

11 mrt 2005

Laatst gewijzigd

11 mrt 2005

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1