Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
25 mei 2022 Nieuws

Risicorapportage Financiële Markten 2022

In de ' Risicorapportage Financiële Markten 2022' gaat het CPB ook in op de huizenprijzen.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Zie pagina 23-26 pdf (bij downloads)

Een daling is met name mogelijk als de hypotheekrente hard oploopt, waardoor nieuw af te sluiten hypotheken duurder worden. Juist bij lage rentes kunnen renteschommelingen leiden tot grote prijsvolatiliteit op activa, waaronder woningen.

Overigens is ook een aanhoudende stijging van huizenprijzen een reden tot zorg

Enerzijds maken stijgende prijzen het voor sommige huishoudens moeilijker om een betaalbare woning te vinden, of om door te stromen op de woningmarkt. Ruimere leennormen kunnen dit vergemakkelijken, maar vergroten mogelijk ook de opbouw van financiële risico’s. Anderzijds ligt deze zorg in het risico op grotere huizenprijsdalingen, als de prijzen steeds verder van de fundamentele waarde afwijken. In hoeverre er sprake is van afwijking van fundamentele waardes is echter moeilijk te bepalen.

Slechts een beperkt deel van alle huiseigenaren staat ‘onder water’, maar dat aandeel kan snel oplopen als woningprijzen dalen.

De kans dat Nederlandse banken door een neergang van de woningmarkt in de problemen komen is niet groot, ondanks het grote belang van hun hypotheekportefeuilles

  • Ten eerste is het percentage wanbetalingen op hypotheken in Nederland van oudsher relatief klein; ook tijdens de kredietcrisis.
  • Ten tweede worden eventuele wanbetalingen ten dele opgevangen door de overheid, als de betreffende hypotheken onder de Nationale Hypotheek Garantie vallen.
  • Ten derde treffen banken al voorzieningen tegen verliezen op hypotheken, al is op basis van publieke data niet te bepalen hoeveel precies.
  • Tot slot hebben Nederlandse banken, ondanks de coronacrisis, nog ruime kapitaalbuffers waarop eventuele verliezen kunnen worden genomen.

 

Bron: CPB

 

DNB

Door de hoge inflatie is de koopkracht van huishoudens gedaald. Bedrijven hebben te maken met toegenomen productie- en logistieke kosten. Ook op financiële markten zijn de gevolgen zichtbaar. Na een lange periode van zeer lage rentes en een zoektocht naar rendement, zijn rentetarieven in reactie op de hoge inflatie opgelopen. De hogere financieringslasten kunnen op termijn de schuldhoudbaarheid van overheden, bedrijven en huishoudens onder druk zetten. Dit kan mogelijk leiden tot toenemende verliezen in de leningenportefeuilles van financiële instellingen. Het feit dat huishoudens door oplopende hypotheekrentes minder kunnen lenen, kan overigens bijdragen aan een afkoeling van de overspannen woningmarkt.

 

Bron: DNB

 

Europese Commissie kritisch over onevenwichtigheden in Nederlandse economie
...
Zo waarschuwt de Commissie net als vorig jaar vooral voor de hoge schulden van bedrijven en huishoudens, mede veroorzaakt door de hoge huizenprijzen. Deze hoge schulden maken Nederlandse huishoudens gevoelig voor 'economische schokken'.
...

 

Bron: Europese Commissie

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar voor abonnees. Log graag in of neem een abonnement.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

25 mei 2022

Laatst gewijzigd

25 mei 2022

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2022. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.