MijnFintool

Nieuws

Aanpassingen regels voor loondoorbetaling en reïntegratie-evaluatie

Sinds 1 januari 2004 is de loondoorbetalingsplicht bij ziekte en de wachttijd voor de WAO van één naar twee jaar verlengd. Daarnaast is de maximale periode dat een werknemer recht heeft op ziekengeld verlengd van 52 naar 104 weken. Mede als gevolg hiervan zijn er vanaf 1 januari 2005 een aantal nieuwe regels van kracht en zullen er dit voorjaar nog een paar volgen. De regels kunnen voor zowel werkgever als werknemer gevolgen hebben. Uitvoeringsinstantie UWV heeft een overzicht op zijn website gepubliceerd van de regels.

Een werkgever met een zieke werknemer, moet alles in het werk stellen om reïntegratie te bevorderen. Na één jaar ziekte moet de tot dan toe geleverde reïntegratie-inspanningen met de werknemer geëvalueerd en schriftelijk vastgelegd worden.

 

Naar aanleiding van het uitvoeren van de eerstejaarsevaluatie kan door zowel werkgever als zieke werknemer een deskundigenoordeel aangevraagd worden. Zo’n oordeel kan wenselijk zijn als er een meningsverschil is over de (on)geschiktheid tot werken. Of als een van beiden een onafhankelijk oordeel wil over de wederzijdse reïntegratie-inspanningen of over de geschiktheid van de aangeboden passende arbeid. De kosten voor het deskundigenoordeel bedragen voor de aanvrager (werkgever of werknemer) vanaf 1 januari 2005 € 50,00.

 

Als een werknemer bij einde dienstverband langer dan 6 weken ziek is en aanspraak maakt op ziekengeld, dan beoordeelt UWV de wederzijdse reïntegratie-inspanningen. De werkgever moet dan het reïntegratieverslag aan de werknemer meegeven, die dat vervolgens op het spreekuur aan de UWV-medewerker moet overhandigen. Zou daaruit blijken dat de werkgever aantoonbaar onvoldoende reïntegratie-inspanning levert, dan kan UWV het ziekengeld op hem verhalen. De verhaalperiode is gelijk aan de periode waarin in de reïntegratie te kort geschoten is en bedraagt maximaal 52 weken. Deze regeling gaat in per 1 maart 2005.

 

Een mogelijke consequentie van de verlenging van loondoorbetaling bij ziekte van één naar twee jaar, is dat een zieke werknemer in het tweede ziektejaar onder het relevante sociaal minimum kan komen. Dat heeft te maken met het feit dat de minimumloongarantie die voor eerste jaar geldt in het tweede jaar van ziekte niet meer gesteld is. Als er geen aanvullende loonafspraken met de zieke werknemer zijn gemaakt, dan kan het dus voorkomen dat zijn of haar gezinsinkomen in het tweede jaar onder het sociale minimum komt. In zo’n geval bestaat er mogelijk recht op een toeslag krachtens de Toeslagenwet.

 

Bron: UWV, 01-03-2005

Modules & dossiers

Opvoerdatum

01 mrt 2005

Laatst gewijzigd

16 mrt 2005

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1