Een werkgever met een zieke werknemer, moet alles in het werk stellen om reïntegratie te bevorderen. Na één jaar ziekte moet de tot dan toe geleverde reïntegratie-inspanningen met de werknemer geëvalueerd en schriftelijk vastgelegd worden.
Naar aanleiding van het uitvoeren van de eerstejaarsevaluatie kan door zowel werkgever als zieke werknemer een deskundigenoordeel aangevraagd worden. Zo’n oordeel kan wenselijk zijn als er een meningsverschil is over de (on)geschiktheid tot werken. Of als een van beiden een onafhankelijk oordeel wil over de wederzijdse reïntegratie-inspanningen of over de geschiktheid van de aangeboden passende arbeid. De kosten voor het deskundigenoordeel bedragen voor de aanvrager (werkgever of werknemer) vanaf 1 januari 2005 € 50,00.
Als een werknemer bij einde dienstverband langer dan 6 weken ziek is en aanspraak maakt op ziekengeld, dan beoordeelt UWV de wederzijdse reïntegratie-inspanningen. De werkgever moet dan het reïntegratieverslag aan de werknemer meegeven, die dat vervolgens op het spreekuur aan de UWV-medewerker moet overhandigen. Zou daaruit blijken dat de werkgever aantoonbaar onvoldoende reïntegratie-inspanning levert, dan kan UWV het ziekengeld op hem verhalen. De verhaalperiode is gelijk aan de periode waarin in de reïntegratie te kort geschoten is en bedraagt maximaal 52 weken. Deze regeling gaat in per 1 maart 2005.
Een mogelijke consequentie van de verlenging van loondoorbetaling bij ziekte van één naar twee jaar, is dat een zieke werknemer in het tweede ziektejaar onder het relevante sociaal minimum kan komen. Dat heeft te maken met het feit dat de minimumloongarantie die voor eerste jaar geldt in het tweede jaar van ziekte niet meer gesteld is. Als er geen aanvullende loonafspraken met de zieke werknemer zijn gemaakt, dan kan het dus voorkomen dat zijn of haar gezinsinkomen in het tweede jaar onder het sociale minimum komt. In zo’n geval bestaat er mogelijk recht op een toeslag krachtens de Toeslagenwet.
Bron: UWV, 01-03-2005
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99