Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
1 sep 2021 Nieuws

Goedkeuringsbesluit toegepast bij aangaan hypotheek

Staatssecretaris Vijlbrief gaf antwoord op eerder gestelde Kamervragen. Een van de vragen was: 'Welk recht op hypotheekrenteaftrek bestaat er bij twee gehuwden die een woning laten bouwen om er samen te gaan wonen, maar nog voordat de woning klaar is gaan scheiden, waarna één van de beide partners in het huis zal gaan wonen? Hoe werkt dit uit bij ongehuwde partners?'
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!
Antwoord op vraag 13
Als de gehuwde of ongehuwde partners hebben gekozen voor de toepassing van de goedkeuring in het besluit, is daarmee het eigenwoningverleden van één of beide fiscale partners bij helfte over de partners verdeeld. Als de partners uit elkaar gaan, moet ieder van de partners daarmee rekening houden bij het bepalen van de omvang van de eigenwoningschuld en de renteaftrek. Het maakt daarbij geen verschil of er sprake was van een woning in aanbouw of een woning waarin de partners al hebben gewoond.

 

Bron: Rijksoverheid

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar voor abonnees. Log graag in of neem een abonnement.

Lees ook…

Partnerregeling; woning in aanbouw

Twee ongehuwde belastingplichtigen wonen samen in een huurwoning en zijn niet elkaars fiscale partner. Zij kopen gezamenlijk een nieuw te bouwen woning. De woning zal naar verwachting een jaar later worden opgeleverd. Zijn de twee belastingplichtigen vanaf het moment van aankoop van de nieuw te bouwen woning fiscale partners?

Einde relatie, nieuwbouw in de verkoop gezet

Een nieuwe woning is een eigen woning als die leegstaat of in aanbouw is. Ook moet de woning uitsluitend zijn bestemd voor toekomstige bewoning door de eigenaar. De nieuwe woning die te koop wordt gezet, is niet meer uitsluitend bestemd voor toekomstige bewoning door de eigenaar. Vanaf het moment dat de nieuwe woning (ook) is bestemd voor verkoop, eindigt de eigenwoningregeling en eventuele (hypotheek)renteaftrek voor de nieuwe woning.

Vanwege een relatiebreuk gaat de verhuizing niet door en wordt de woning in de verkoop gezet. Is de hypotheekrente nu niet meer aftrekbaar?

Reparatiewetgeving hypotheekrenteaftrek in de maak

Staatssecretaris Vijlbrief stuurde de voorgenomen wetswijzigingen van de toepassing eigenwoningregeling bij partners naar de Tweede Kamer.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

1 sep 2021

Laatst gewijzigd

1 sep 2021

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
???????KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2021. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.