Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
18 sep 2020 Nieuws

Opname pensioen, RVU en verlofsparen (internetconsultatie)

Met het wetsvoorstel bedrag ineens, RVU en verlofsparen wordt een keuzerecht voor deelnemers geïntroduceerd waarmee op pensioeningangsdatum maximaal 10% van de waarde van de aanspraken op ouderdomspensioen als bedrag ineens opgenomen kan worden. Dit keuzerecht wordt ook geïntroduceerd voor oudedagsvoorzieningen in de derde pijler (lijfrenteverzekering, lijfrenterekening, lijfrentebeleggingsrecht). Dit besluit strekt tot vaststelling van enkele nadere informatiebepalingen omtrent het keuzerecht.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Doelgroepen die door de regeling worden geraakt

Enerzijds deelnemers die vlak voor pensionering op de hoogte worden gebracht van het keuzerecht bedrag ineens. Anderzijds iedereen die nog niet pensioengerechtigd is en op Mijnpensioenoverzicht.nl wil bekijken wat naar verwachting een bedrag ineens op pensioeningangsdatum zou opleveren en wat de gevolgen hiervan op het resterende pensioen zouden zijn.
Pensioenuitvoerders krijgen informatieverplichtingen over het keuzerecht richting deelnemers voorgeschreven. Het pensioenregister krijgt het voorschrift om de gevolgen van een bedrag ineens te tonen.

Verwachte effecten van de regeling voor de doelgroepen

Deelnemers vlak voor pensionering zullen geïnformeerd worden over het keuzerecht, en bij interesse in gebruikmaking van dit recht ontvangen deze deelnemers nadere meer persoonlijke informatie. Die informatie moet hen in staat stellen een geïnformeerde keuze te maken om wel/geen gebruik te maken van het keuzerecht. Daarbij wordt aan pensioenuitvoerders voorgeschreven dat zij moeten waarschuwen dat er gevolgen kunnen zijn voor toeslagen en inkomensafhankelijke regelingen.
Mensen die nog niet vlakbij de pensioeningangsdatum zitten, krijgen meer inzicht in het bedrag ineens dat men naar verwachting op pensioeningangsdatum zou kunnen opnemen. Dit inzicht kan bijdragen aan de financiële planning van iemand richting het pensioen.
Pensioenuitvoerders en het pensioenregister zullen extra kosten moeten maken vanwege de informatievoorschriften uit de concept-AMvB.

 

Klik hier voor de internetconsultatie.

 

Bron: Rijksoverheid

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar voor abonnees. Log graag in of neem een abonnement.

Lees ook…

Wetsvoorstel (pensioen)bedrag ineens, RVU en verlofsparen

Er is een wetsvoorstel ingediend in verband met de introductie van de mogelijkheid om een deel van de waarde van de aanspraken op ouderdomspensioen of op periodieke uitkeringen van oudedagsvoorzieningen in de derde pijler op de ingangsdatum daarvan te laten afkopen.
Ook is er sprake van een tijdelijke versoepeling van de pseudo-eindheffing op regelingen voor vervroegde uittreding en de uitbreiding van de fiscale ruimte voor het sparen van bovenwettelijk verlof (Wet bedrag ineens, RVU en verlofsparen).

Wet bedrag ineens, RVU en verlofsparen

Dit wetsvoorstel geeft mensen meer keuzes rondom pensioendatum. Mensen krijgen de keuze om een beperkt deel van het pensioen op te nemen als bedrag ineens.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

18 sep 2020

Laatst gewijzigd

18 sep 2020

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2022. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.