Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
8 aug 2019 Nieuws

Niet verpanden lijfrenteverzekering is geen schending zorgplicht geldverstrekker

Consument en de Bank zijn bij het aangaan van de overeenkomst overeengekomen dat tot meerdere zekerheid voor de aflossing van een hypothecaire geldlening, de rechten uit twee, reeds bij een derde, verzekeraar, afgesloten levensverzekeringen aan de Bank zullen worden verpand. In 2017 is Consument erachter gekomen dat verpanding niet heeft plaatsgevonden. Dit heeft tot gevolg dat de waarde van de verzekeringen aan het einde van de looptijd van de lening niet ‘automatisch’ in mindering op de lening zullen worden gebracht en dat Consument de lening zelf zal moeten aflossen.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Tussen partijen bestaat een overeenkomst van hypothecaire geldlening. Bij het aangaan van de overeenkomst hebben partijen afgesproken dat Consument twee reeds bestaande, bij verzekeraar Q afgesloten, levensverzekeringen aan de Bank zou verpanden. Dit is echter niet gelukt omdat de rechten uit de ene levensverzekering reeds waren verpand aan geldverstrekker B en de andere levensverzekering (lijfrenteverzekering) een clausule bevat die verpanding uitsluit.

Zorgplicht

Consument stelt dat de Bank haar zorgplicht heeft geschonden en dat hij door de handelwijze van de Bank schade zal lijden. De Commissie overweegt dat van een zorgplichtschending/tekortkoming geen sprake is omdat een pandrecht ter bescherming van de geldverstrekker wordt gevestigd. Daarnaast was de Bank zelf ook in de veronderstelling dat zij over de rechten uit de verzekeringen beschikte.

Beslissing

Zelfs indien de Commissie wel tot de conclusie zou zijn gekomen dat sprake zou zijn van een zorgplichtschending, zou de vordering van Consument worden afgewezen omdat het enkele feit dat de rechten uit de verzekering niet aan de Bank zijn verpand, niet leidt tot schade aan de zijde van Consument. Immers, de bedragen van de verzekering komen in beginsel wel tot reguliere uitkering. De vordering van Consument wordt afgewezen.


.Bron: Kifid

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar als u bent ingelogd. Log graag in of neem een abonnement.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

8 aug 2019

Laatst gewijzigd

8 aug 2019

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2020. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.