Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
12 dec 2018 Nieuws

BKR onder vuur door juristen

In een NOS artikel stellen juristen dat het Bureau Krediet Registratie onnodige drempels opwerpt bij inzage door particulieren. Dit is strijdig met de privacywet volgens een paar juristen.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Gratis of betaalde variant

Informatievoorziening gaat sneller als voor de betaalde versie tot inzage van gegevens gekozen wordt, dan bij de gratis variant tot inzage eigen gegevens.

Snelheid informatievoorziening ongelijk tussen wel of niet betaalde variant

"Dat mag niet", zegt privacyjurist Jeroen Terstegge. "In de wet staat dat je maximaal een maand mag doen over het geven van informatie, maar als het sneller kan, moet je dat doen. Als je betaalt, kan het BKR heel snel een dossier opsporen. Er is geen reden om er langer over te doen als je je beroept op de Europese privacywet."

Printen

Bij de gratis inzagemogelijkheid moet een ingevuld formulier worden geprint en opgestuurd. "Van de privacywet moet zo'n verzoek ook op elektronische wijze ingediend kunnen worden", zegt privacyjurist Carla Knoope van ICTRecht.

Extra informatie

Als je wilt zien welke bedrijven je gegevens hebben opgevraagd, kan dat tegen een aanvullende betaling opgevraagd worden.
"Maar die informatie moet je op basis van de privacywet kunnen inzien", zegt hoogleraar informatierecht Nico van Eijk van de Universiteit van Amsterdam.

 

Bron: NOS

Lees ook…

Creditcard? Maandelijkse BKR toetsing!

Een consument klaagt bij Kifid over het feit dat de aanbieder van zijn creditcard zijn gegevens maandelijks heeft geraadpleegd in het CKI van het BKR. De consument wordt in het ongelijk gesteld.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

12 dec 2018

Laatst gewijzigd

12 dec 2018

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2019. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.