Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
24 jan 2018 Nieuws

Voorbehouden bij woningaankoop

Minister Ollongren informeerde de Tweede Kamer over een nieuwe versie van het modelkoopcontract voor woningen.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Hierin staan standaard zowel het voorbehoud van financiering als het voorbehoud van de bouwkundige keuring. Ook meldt de minister de planning van de 2e fase van het onderzoek naar het gebruik van voorbehouden bij woningaankoop.

Download: "Kamerbrief" (pdf, 2 pagina's)

Wijzigingsdatum

In het nieuwe modelkoopcontract, dat per 1 februari a.s. in zal gaan, zal zowel het voorbehoud van financiering als het voorbehoud van de bouwkundige keuring standaard worden opgenomen. De markt neemt hiermee zelf een stap om ervoor te zorgen dat de risico’s die consumenten lopen, verkleind worden.

Doorhaling

Indien het modelkoopcontract gebruikt wordt, is het verplicht om in de definitieve koopovereenkomst expliciet aan te gegeven waar er afgeweken wordt van het modelkoopcontract. Het afzien van voorbehoud van financiering of bouwkundige keuring wordt dan door middel van een doorhaling zichtbaar, waarmee het bewustzijn bij kopers wordt versterkt. De verwachting is dat het standaard opnemen van beide voorbehouden in het modelkoopcontract een positief effect zal hebben op het aantal consumenten dat de voorbehouden meeneemt in de definitieve koopovereenkomst. Dit effect zal uiteraard het grootst zijn wanneer de aangesloten makelaars de modelovereenkomst in alle gevallen gebruiken. Deze boodschap zal ik ook overbrengen in mijn contact met de brancheorganisaties.

Voorbehoud financiering

Aanvullend op het standaard opnemen van het voorbehoud van bouwkundige keuring is afgesproken dat er in de nieuwe modelkoopovereenkomst in de toelichting expliciet zal worden gewezen op de risico’s omtrent het afwijken van de voorbehouden van financiering en bouwkundige keuring.

 

Bron: Rijksoverheid

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar als u bent ingelogd. Log graag in of neem een abonnement.

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2017. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.