Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
31 mei 2017 Nieuws

ILT wijst vijfduizend huizenverkopers op verplicht energielabel

De ILT (Inspectie Leefomgeving en Transport) houdt toezicht op de registratie van (definitieve) energielabels voor woningen bij transacties vanaf 1 januari 2015. Hierover zijn destijds alle woningeigenaren geïnformeerd middels een brief waarin ook een indicatie is gegeven van het verwachte label voor de betreffende woning, het voorlopige energielabel. Na enige voorbereidingstijd is de ILT eind 2015 gestart met de feitelijke controle op de energielabels bij transactie.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Attenderingsbrief

Wanneer voor een woning die is verkocht geen definitief energielabel is geregistreerd, stuurt de ILT allereerst een attenderingsbrief aan de verkopende partij om die te wijzen op de verplichting en met informatie over hoe een energielabel kan worden geregistreerd. Verkopende partijen kunnen zowel particuliere verkopers zijn, als professionele partijen zoals beleggers, corporaties, ontwikkelaars of overheden. Voor transacties uit de periode van 1 januari tot mei 2016 hebben nu dus circa 5.000 verkopers een attenderingsbrief ontvangen.

Woningverkoop

Samen hadden deze verkopers circa 6.100 woningen verkocht zonder energielabel. Dit betreft slechts iets meer dan 7% van de in totaal ruim 82 duizend woningtransacties in die periode. Over het hele jaar 2016 was bij circa 87% van de labelplichtige transacties een energielabel aanwezig en in 2015 was dat 77%.

Invorderingsbeschikkingen

Uit ervaring blijkt dat het merendeel van de verkopers die een attenderingsbrief ontvangt alsnog een energielabel aanvraagt. Minimaal zes weken na het versturen van de attenderingsbrief kan de ILT een voornemen tot het opleggen van een last onder dwangsom en daarna een (definitieve) last onder dwangsom van 405 euro sturen. In totaal zijn tot nu toe circa 800 invorderingsbeschikkingen opgelegd.

 

Bron: Rijksoverheid

Lees ook…

Kamervragen over bericht Energielabel is waardeloos

Minister Plasterk heeft Kamervragen beantwoord over het bericht van BNR 'Energielabel voor woningen is waardeloos'.

Energielabel heeft effect op woningverkoop

Het energielabel heeft een effect op de verkoop van woningen. Dat blijkt uit onderzoek van TIAS VastgoedLAB. De onderzoekers pasten hiervoor een big-data-analyse toe door gegevens van RVO.nl te koppelen aan die van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

30 mei 2017

Laatst gewijzigd

31 mei 2017

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2020. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.