Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
9 jun 2016 Nieuws

Energielabel heeft effect op woningverkoop

Het energielabel heeft een effect op de verkoop van woningen. Dat blijkt uit onderzoek van TIAS VastgoedLAB. De onderzoekers pasten hiervoor een big-data-analyse toe door gegevens van RVO.nl te koppelen aan die van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Download: "Onderzoeksrapport" (pdf, 7 pagina's)

Data op EP online
TIAS VastgoedLAB ging na of het energielabel daadwerkelijk effect heeft op de woningverkoop. Het bureau koppelde de transactiecijfers uit 2015 van de NVM aan de energielabelgegevens van RVO.nl. RVO.nl beheert deze gegevens op EP online. Door de datakoppeling ontstond een uniek en gedetailleerd overzicht van maar liefst 82.829 verkochte woningen.

Maximaal prijseffect van € 36.000
Uit de analyse blijkt dat het energielabel een effect op de verkoopprijs heeft. Gunstig gelabelde doorsnee woningen werden verkocht tegen een hogere verkoopprijs van ongeveer € 7.000. Woningen met een ongunstig G-label drukten de transactieprijs gemiddeld met ruim € 29.000.

76% woningen met label
De resultaten laten volgens de onderzoekers ook zien dat de invoering van het energielabel een vlucht heeft genomen. Had in 2014 ongeveer 15% van de woningen een label, in 2015 was dat 76%. Verder blijkt dat het label de verkoop versnelt.

Energielabels voor woningen
Op de site www.zoekuwenergielabel.nl kan iedereen het voorlopige of geregistreerde energielabel (sinds 1 januari 2008) voor woningen raadplegen en kunt u zien waarop uw huur gebaseerd is.

Vanaf 1 januari 2015 is het bij verkoop of verhuur verplicht om hier een definitief energielabel van te maken. Een voorlopig energielabel is niet voldoende. Het voorlopige energielabel is gebaseerd op bouwjaar en type woning.

 

Bron: RVO / Tias

Lees ook…

Bijna kwart van de verkochte woningen heeft geen energielabel

Bij 26% van alle verkopen sinds de invoering van het vernieuwde energielabel werd geen energielabel overhandigd. Calcasa onderzocht alle woningen die sinds 1 januari 2015 zijn verkocht op het aanwezig zijn van een geldig, via het Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) geregistreerd, energielabel. Het onderzoek laat ten eerste zien dat vooral bij vrijstaande woningen en bij vooroorlogse appartementen beperkt een energielabel wordt overhandigd bij verkoop. Ten tweede wordt slechts een beperkt waarde-effect van het energielabel aangetoond.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

9 jun 2016

Laatst gewijzigd

9 jun 2016

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2017. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.