Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
3 mrt 2017 Nieuws

Thermometer Koopwoningen voorjaar 2017

Capaciteitsproblemen en het gebrek aan warme bouwgrond breekt ontwikkelende bouwers op. Zij hebben in het tweede halfjaar van 2016 hun woningverkoop met vier procent zien afnemen ten opzichte van de eerste helft. Tegelijkertijd zijn er vorig jaar wel weer méér nieuwbouwwoningen verkocht dan in 2015. “Nieuwe koopwoningen zijn bijna niet aan te slepen.” Dat blijkt uit de recente Thermometer Koopwoningen van NVB Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

De halfjaarlijkse rapportage laat zien dat er vorig jaar in totaal 33.044 nieuwbouwwoningen zijn verkocht. Dat zijn er drieduizend meer dan in 2015. NVB verwacht dat de verkoop dit jaar ergens tussen de 32.000 en 35.000 woningen uit zal komen. Echter, gezien de enorme vraag, zouden dit makkelijk 50.000 woningen kunnen zijn. “Verontrustend is dat al enkele kwartalen achter elkaar het aantal nieuwe aanmeldingen bij de garantie-instituten lager ligt dan het aantal verkopen. Dat staat aan de basis van de tegenvallende verkoopcijfers in de tweede helft van vorig jaar”, licht Nico Rietdijk, directeur van NVB de cijfers toe.

De wat hij noemt ‘lege etalages’ bij de ontwikkelaars komt in de eerste plaats door het nijpende tekort aan ‘warme bouwruimte’, en door capaciteitsproblemen bij gemeenten en bij de bedrijven in de bouwkolom. De crisis dwong gemeenten en bedrijfsleven jarenlang zwaar te saneren én te reorganiseren. Plannen werden stilgelegd of op de lange baan geschoven. “En om dat allemaal te herstellen, dat doe je niet één, twee, drie”, aldus Rietdijk. Volgens hem is daarom nu alle hens aan denk nodig om de voortgang erin te brengen, procedures te stroomlijnen er ervoor te zorgen dat er voldoende bouwgrond is. En het is aan de sector om het ontwikkel- en productieproces verder te verbeteren.  Want de huidige dynamiek op de woningmarkt is geen structurele verbetering maar moet als een welkome adempauze worden gezien. “Laten we hopen dat deze adempauze nog even aanhoudt, zodat er genoeg tijd voor de sector is om zich voor te bereiden op het moment dat de rente onverhoopt stijgt en terugkeert naar voorheen normale rentes.”

Bron: NVB Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers

Lees ook…

Rekenmodel: renteverlies tijdens bouw

Bij nieuwbouw wordt vaak de bouwrente meegefinancierd. In onderstaand rekenmodel kan aan de hand van de te verwachten looptijd van de (nieuw)bouw en stichtingskosten een redelijke indicatie berekend worden van de post 'bouwrente'. Ook wordt berekend wat het bedrag is ten behoeve van de IB aangifte en kan een indicatie gegeven worden van de lastverlichting als een deel van het bouwdepot teruggestort wordt aan de geldverstrekker wegens gewijzigde bouwplannen.

NVM bezorgd over fors hogere kosten nieuwbouwwoning

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) is bezorgd over mogelijke extra kosten voor een nieuwbouwwoning als gevolg van de nieuwe Bouwkwaliteitswet. Deze regelt dat niet de gemeente, maar bouwbedrijven zelf de kwaliteit van de woning gaan inspecteren. De koper draait op voor deze kosten, die kunnen oplopen tot duizenden euro’s. De bedoeling is dat gemeenten dit compenseren met lagere bouwleges doordat het toezicht komt te vervallen, maar wettelijke garanties zijn er niet daarvoor. Die zijn nodig, want uit de eerste ervaringen blijkt dat gemeenten de bouwleges maar amper laten zakken.

2016: hoogste aantal nieuwbouwwoningen in vijf jaar

Bijna 54 duizend nieuwbouwwoningen zijn gereed gemeld in 2016. Dat is ruim 11 procent meer dan in 2015 en het hoogste aantal sinds 2012. In Zuid Holland werden de meeste woningen bijgebouwd. Dit meldt CBS op basis van nieuwe cijfers.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

3 mrt 2017

Laatst gewijzigd

3 mrt 2017

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2021. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.