Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiƫle dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
28 jun 2016 Nieuws

Meer aanvragen rechtshulp bij aantrekkende huizenmarkt

Juridisch en financieel dienstverlener DAS ziet in Nederland over de eerste 5 maanden van 2016 ten opzichte van dezelfde periode in 2015 een aantal opvallende ontwikkelingen.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!
  • 27% meer geschillen bij aan- en verkoop van huizen; tekenen van grotere risicobereidheid bij aankoop huis
  • 3% meer geschillen consumentenaankopen terwijl over de eerste 5 maanden in 2015 ten opzichte van dezelfde periode in 2014 nog een daling van 2% werd genoteerd
  • Aantal arbeidsgeschillen stabiliseert (0,2% lager) terwijl over de eerste vijf maanden in 2015 en 2014 de daling respectievelijk 4,7% en 4,5% bedroeg

Door het economisch herstel in Nederland ziet DAS het aantal geschillen sterk toenemen bij de aan- en verkoop van huizen. Ook het aantal geschillen bij consumentenaankopen stijgt. De aantrekkende huizenmarkt en de stijging van consumentenaankopen leiden automatisch tot meer geschillen.

Aankoop woning
Bij de aankoop van een huis lijkt men bereid om grotere risico’s te nemen. Er worden aanzienlijk meer zaken gemeld waarbij een woning is gekocht zonder ontbindende voorwaarden of zonder onderzoek naar verborgen gebreken. Ook komt het vaker voor dat er te laat een beroep wordt gedaan op de ontbindende voorwaarden in verband met het niet verkrijgen van een financiering. Verder zijn er regelmatig zaken waarbij blijkt dat de verplichte waarborgsom of bankgarantie van 10% van de koopsom niet is gestort. Het risico bestaat dat de huizenkoper achterblijft met een aanzienlijke boete, of zelfs op straat komt te staan als de eigen woning al verkocht is.

Arbeidsgeschillen
Opvallend is dat het aantal arbeidsgeschillen niet verder is gedaald na de sterke daling van het aantal arbeidsgeschillen in 2015 en 2014. Een mogelijke verklaring voor deze afvlakking is dat er door de aantrekkende arbeidsmarkt meer mensen aan het werk zijn waardoor er automatisch ook meer arbeidsgerelateerde conflicten kunnen ontstaan.

 

Bron: DAS

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

28 jun 2016

Laatst gewijzigd

28 jun 2016

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2021. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.