Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
1 feb 2016 Nieuws

Nota's wetsvoorstel variabele pensioenuitkering

Staatssecretaris Klijnsma heeft de Tweede Kamer de nota naar aanleiding van het verslag en de nota van wijziging bij het het wetsvoorstel tot wijziging van de Pensioenwet, de Wet verplichte beroepspensioenregeling en de Wet op de loonbelasting 1964 in verband met invoering van een variabele uitkering (Wet variabele pensioenuitkering) toegezonden. De eerdere uitbreiding van het shoprecht wordt met een nota van wijziging teruggedraaid.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Shoprecht
Het in artikel 80 van de Pensioenwet en artikel 88 van de Wvb opgenomen “shoprecht” bij pensioenfondsen wordt aangepast. Bij pensioenfondsen blijft de hoofdregel dat er onder voorwaarden een bevoegdheid is tot shoppen.

Er is dus een shoprecht bij een bepaalde collectiviteitkring waar uitsluitend vastgestelde uitkeringen worden uitgevoerd ook als in een andere collectiviteitkring wel variabele uitkeringen worden uitgevoerd.
Een uitzondering op dit shoprecht wordt gemaakt voor de situatie dat een pensioenfonds uitsluitend variabele uitkeringen uitvoert en de (gewezen) deelnemer vóór de pensioendatum de keuze heeft gemaakt om toe te treden tot het collectief toedelingsmechanisme voor het beleggingsrisico. In die situatie heeft de (gewezen) deelnemer op pensioendatum niet meer het recht om elders een (vastgestelde of variabele) pensioenuitkering te kopen.

Oorspronkelijke uitbreiding
De oorspronkelijk voorgestelde uitbreiding van het shoprecht voor deelnemers in een pensioenfonds zou kunnen leiden tot onvoorziene en onwenselijke risico’s voor de mogelijkheid om risico’s collectief te delen. Met de beperkte uitbreiding van het shoprecht die met deze nota van wijziging wordt voorgesteld, worden deze risico’s weggenomen.

Download:

 

Bron: Rijksoverheid

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar als u bent ingelogd. Log graag in of neem een abonnement.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

1 feb 2016

Laatst gewijzigd

1 feb 2016

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2017. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.