Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
17 jul 2015 Nieuws

Kosten voor renteverlaging wegens extra aflossing hypotheek

Helpdeskvraag (fictief)
Een relatie van ons kantoor heeft vorig jaar een (extra) aflossing gedaan vanwege een schenking. Tijdens het (jaarlijkse) update gesprek kwam dit onderdeel aan de orde. Gezien de substantiële aflossing, zien wij mogelijkheden de rente te laten verlagen bij de geldverstrekker op grond van de resterende hypotheek en waarde van de woning. Zijn de taxatie- / advieskosten voor het aan laten passen van de hypotheek (renteverlaging) wegens deze eerdere aflossing(en) fiscaal aftrekbaar? Er is geen sprake van een oversluiting naar een andere geldverstrekker, maar ‘enkel’ interne aanpassing van het rentetarief vanwege een gunstigere LTV-ratio.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!
Bij een gunstige(re) LTV-ratio wegens (eerdere) aflossing(en) bestaat soms de mogelijkheid tot een verlaging van de rente op de hypotheeklening. De lening wordt dan niet overgesloten. Alleen het rentepercentage in de overeenkomst wordt aangepast. De kosten voor deze renteverlaging (advies- en administratiekosten evenals de kosten van een taxatie) zijn dan aan te merken als kosten van geldlening voor de eigenwoningschuld, oftewel een fiscale aftrekpost.

 

Lees ook…

Kifid: verzoek aanpassing renteopslag ligt bij consument zelf

Als gevolg van diverse aflossingen is de verhouding tussen de totale financiering en de waarde van het onderpand gewijzigd. De consument stelt dat de geldverstrekker actief had moeten handelen door de renteopslag te laten vervallen vanwege de gunstige(re) Loan to Value verhouding.

Adresgegevens

Fintool

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.